Přejít k hlavnímu obsahu

Ubisoft ustupuje tlaku hráčů! Oblíbená série dostane vytouženou funkci, ale s jednou výjimkou

12. 9. 2024 | 14:00 Gaming
Ubisoft se rozhodl protentokrát poslechnout hráčskou komunitu a ve dvou dílech série The Crew zpřístupní offline hraní. Tento krok nepřišel jen tak, ale následuje masivní komunitní petici, ve které hráči požadovali spravedlivější přístup k zakoupeným hrám. I když se fanoušci dočkají změn v novějších verzích hry, původní titul zůstává mimo plánované aktualizace.
The Crew 2
The Crew 2
Zdroj: Ubisoft

„Always online“ funkce patří mezi ty, které hráči v současnosti nenávidí ze všech nejvíce. Do boje s ní jako první vyrazil youtuber Ross Scott. Jeho kampaň „Stop Killing Games“ bojuje proti praxi herních vydavatelů vypínat servery a tím znemožnit přístup k již zakoupeným hrám, což hráče obírá o zakoupený obsah. Jako první šla proti Ubisoftu a zavřené hře The Crew. „Pokud uspějeme a budou proti Ubisoftu vzneseny obvinění, může to mít dopad na herní průmysl a zabránit vydavatelům v ničení dalších her,“ doufají podporovatelé.

Francouzská společnost skutečně couvla a po tlaku veřejnosti přidá offline režimy do her The Crew 2 a The Crew Motorfest. Bohužel se tato změna už netýká původní hry z roku 2014. Ubisoft tímto reaguje na stížnosti hráčů a postupně zavádí opatření, která by měla zabránit ztrátě přístupu k oblíbeným titulům.

Přesto však absence offline režimu u původního dílu The Crew vyvolává otázky ohledně spravedlivého přístupu k hráčům, kteří do této hry investovali čas i peníze. Celá kauza tak podtrhuje rostoucí problém „always online“ her, v nichž herní průmysl naráží na nespokojenost hráčů kvůli ztrátě přístupu.

Petice je součástí Evropské občanské iniciativy, jež má za cíl prosazení legislativy, která by znemožnila společnostem trvale odstavit zakoupené hry. Kampaň k dnešnímu dni získala 350 tisíc podpisů a celkově usiluje o získání rovného milionu, což by vedlo k přímému projednání na úrovni Evropské komise. Pokud by byla petice úspěšná, mohla by zákonodárná opatření ochránit spotřebitele a zajistit, aby vydavatelé měli povinnost nabízet alternativní řešení, například možnost provozovat soukromé servery nebo offline režimy.

Náplň moji práce? Transformuji herní novinky na texty, které jsou stejně návykové jako samotné hry! A taky hraju fotbal.