Přejít k hlavnímu obsahu

Odřízne oblíbená herní platforma Rusko? Americké ministerstvo uvalilo nové sankce

12. 9. 2024 | 20:00 Kauza
Od tohoto týdne se Rusko ocitá na prahu digitální izolace. Kvůli sankcím uvaleným americkým ministerstvem financí přestává být do země dodáván software a IT služby. Dotčená zřejmě bude také hráčská komunita, mluví se totiž mimo jiné o znepřístupnění platformy Steam.
Steam
Steam
Zdroj: Valve

Nový balíček sankcí uvalená americkým ministerstvem financí znamená konec fungování klíčových nástrojů, které mnoho firem i jednotlivců považovalo za samozřejmost. Google, Figma, Zoom a možná i populární herní platforma Steam – všechny tyto služby se mohou již brzy stát pro Rusy nedostupné.

Rusko, které podle statistik představuje 5,5 % celosvětového provozu na Steamu, už dnes začíná cítit dopady těchto změn. Místní společnosti se horečně připravují na život bez těchto technologických gigantů. Některé firmy se snaží najít náhrady, jiné se staršími řešeními vracejí o „technologické doby kamenné“.

Sankce pro všechny Rusy a tamní podniky budou znamenat výrazné zhoršení efektivity práce a ztrátu přístupu k online platformám, které jsou pro moderní pracovní prostředí zásadní. Tento krok nejenže izoluje Rusko od globálního digitálního světa, ale také dramaticky ovlivní tamní ekonomiku i každodenní život.

Štítky: Steam, valve, Rusko
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.