Přejít k hlavnímu obsahu

Faker podeváté na mistrovství světa! Poslední šanci T1 využili, fanouškům spadl kámen ze srdce

14. 9. 2024 | 16:30 League of Legends Reportáž
T1 to opět dokázali! Po dramatickém souboji s KT Rolster si obhájci titulu z minulého světového šampionátu zajistili místo i na tom letošním. Nebylo to však vůbec snadné – fanoušci trnuli do posledního momentu.
T1
T1
Zdroj: Riot Games

Rozhodující zápas byl hlavně o naději a postupu na světový turnaj. Pro T1 i KT šlo o poslední šanci. Po neúspěchu slavného celku v letním splitu a porážce od HLE se nervozita mezi fanoušky stupňovala. Poté přišel tvrdý zásah od DK, který hráče srazil ještě níž. Soupeř sice nebyl favoritem, ale rozhodně si získal respekt svou odhodlaností. I tentokrát ukázali, že pod tlakem dokážou zářit, a přinutili T1 k boji až do poslední chvíle.

První mapa patřila obhájcům titulu. Gumayusi na Ziggsovi byl naprosto nezastavitelný, už po 15 minutách měli náskok 6k zlata a postupně nepřítele drtili. Baron byl pro ně jen formalitou a nexus třešničkou na dortu. KT však odpověděli s překvapivou silou. Pyosikův Skarner ukradl draka a týmové souboje začaly jít v jejich prospěch. Po zisku Baronu měli nad Riftem kontrolu a hru dotáhli do zdárného konce.

Na třetí mapě se tempo trošku zpomalilo. T1 pomalu, ale jistě budovali svůj náskok, zatímco KT nedokázali najít odpověď. Faker na Taliyah a Zeasu na Camille odvedli skvělou práci a dovedli svůj tým k vedení v sérii. Chyběla jediná výhra. Jenže soupeř se znovu nadechl a Yone v rukách Gwaka „Bdd“ Bo-seonga byl doslova noční můrou pro T1. Agresivní hra se vyplatila a skóre bylo znovu srovnáno.

Zlomový moment přišel v páté hře. Yone se stal prioritou obou celků, ale T1 jej ukořistili hned prvním výběrem a naděje vložili do svého toplanera. Přestože ztráceli v killlech, jejich macro na mapě nemělo chybu. Zeus a jeho Yone, přestože měl záporné skóre, byl i tak nezastavitelný a v přehlídce mechanik zmařil sny KT na jakýkoliv návrat. Fakerův Corki byl neúnavný v tlaku na soupeřovy věže, a jakmile vyhráli první teamfight, zpečetili svůj postup na Worlds.

Na hráčích nebyla vidět radost, ale úleva. T1 jsou legendou LoL scény, ale tlak být favority je obrovský. Jejich psychický stav je otázkou a nejednoznačné výsledky v tomto roce přinesly otázky, zda jsou schopni obhájit svůj titul. Nicméně meta se na šampionátu výrazně změní, takže by mohli najít nový přístup a překvapit. Faker se tímto vítězstím zapsal do historie jako hráč, s nejvyšším počtem účastí na mistrovství světa. Podeváté bude cílit na cennou trofej.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.