Přejít k hlavnímu obsahu

Konec jedné éry. Tvář Valorantu se loučí s profesionální kariérou

15. 9. 2024 | 13:30 VALORANT Přestup
Svět VALORANTU přichází o jednu ze svých největších ikon. Idol mnoha, Tyson „TenZ“ Ngo, jeden z nejuznávanějších a nejpopulárnějších hráčů populární střílečky, oficiálně oznámil svůj odchod z profesionální scény. U hry však zůstane, bude se naplno věnovat tvorbě obsahu.
TenZ
TenZ
Zdroj: VCT

Po třech letech v dresu Sentinels, kdy se stal tváří hry a legendou turnajů, se rozhodl „pověsit klávesnici a myš na hřebík“ a vrhnout se na kariéru, která mu přináší novou vlnu úspěchu. TenZ ve svém oznámení uvedl, že už na začátku roku 2024 věděl, že nastal čas skončit. Nechtěl svou kariéru ukončit po špatném roce 2023, a tak naposledy vložil veškerou energii do toho, aby zakončil svou cestu na vrcholu.

„Tvorba obsahu je pro mě naprostá samozřejmost. Profesionální hraní vám zabere obrovské množství času a energie. Jsem rád, že jsem v roce 2024 mohl odvést maximum a ukončit svou kariéru se ctí,“ svěřil se ve svém videu. Pro fanoušky i odborníky je TenZ synonymem špičkového hráče. Jeho kariéra je plná triumfů, včetně vítězství na vůbec prvním mezinárodním turnaji Masters v Reykjavíku 2021, kde nastavil rekordní ACS, které dodnes nebylo překonáno.

Letos slavil titul na Masters v Madridu, na světovém šampionátu pak skončili se Sentinels čtvrtý. Heroický výkon po celý rok byl zároveň jeho poslední. TenZ chtěl být už od mala profesionálním hráčem a snil o takové příležitosti. Než se nadál, objevil se na CS:GO scéně a po spuštění Valorantu ho nešlo přehlédnout. Takový talent ihned ocenili všichni fanoušci, kterých za svou kariéru nasbíral neskutečné množství. V komunitě snad není nikdo kdo by „I heckin love TenZ“ někdy nepoužil.

O svém ukončení kariéry informoval spoluhráče ještě před mistrovstvím světa. Po jeho skončení zůstal v místě konání ještě několik dní na dovolené se svou snoubenkou, zatímco zbytek týmu se vydal zpět hledat nové spoluhráče. Sentinels hledají hned dvě náhrady, protože současně s hvězdným Kanaďanem odchází i brazilský mistr světa Gustavo „Sacy“ Rossi. TenZ za sebou zanechal nesmazatelnou stopu a jeho fanoušci budou napjatě sledovat, jak se mu bude dařit v nové roli tvůrce obsahu.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.