Přejít k hlavnímu obsahu

Liquid jsou po sedmi letech znovu mistry světa! Slovenský hráč skončil „bramborový“

15. 9. 2024 | 19:30 Dota 2 Reportáž
Třináctý šampionát The International sice nepatřil k těm nejvíce dotovaným turnajům světa, jako tomu bylo zvykem v minulých letech, ale fanouškům oblíbené MOBA hry naservíroval neméně chutné menu. Šéfkuchařem byl Team Liquid, který za celé play-off neprohrál ani jednu hru a navázal na triumf, jenž s minulou sestavou organizace získala v roce 2017.
Team Liquid
Team Liquid
Zdroj: Valve

Dota 2 má nové světové šampiony. K titulu dokráčel Team Liquid se švédským jádrem, které spolu hraje necelých sedm let. Žádné jiné trio spolu nehraje tak dlouho jako Michael „miCKe“ Vu, Samuel „Boxi“ Svahn a Aydin „Insania“ Sarkohi. Jejich příběh se začal psát v Allianci, odkud před pěti lety přestoupili do Liquid.

Po mnoha nevýrazných výsledcích zázračně dokráčeli k bronzové medaili na TI v roce 2022. Po tomto turnaji k sobě přizvali Michała „Nisha“ Jankowského a novou mistrovskou sestavu o rok později doplnil Neta „33“ Shapira. Jejich společná cesta vyvrcholila právě o tomto víkendu, v pro Švédy nedalekém Dánsku.

Mezi velké favority patřil i tým Olivera „skiter“ Lepka. Falcons letos vyhráli nejvíce světových turnajů, na tom nejdůležitějším ale na medaili nedosáhli. Sokoli se v horním i spodním pavouku museli poklonit Tundra Esports, v jejichž dresu se slovenský hráč předloni stal mistrem světa. Nyní končí smutně na čtvrtém místě.

Tundry se ale grandfinále netýkalo, pohádková jízda s náhradníkem skončila na bedrech Gaimin Gladiators. Jejich bitva ve finále LB byla ozdobou turnaje, průběh byl vypjatější než následný souboj o titul. Team Liquid proti GG totiž navázal na svou perfektní jízdu a další čistou výhrou 3-0 dotáhl svůj velký návrat na trůn.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.