Přejít k hlavnímu obsahu

Bývalý mistr světa jde splnit vojenskou povinnost. Návrat na scénu nevylučuje

16. 9. 2024 | 11:00 League of Legends Příběh
Kim „Deft“ Hyuk-kyu, jeden z největších velikánů League of Legends, možná ještě neřekl své poslední slovo. Přestože ho čeká povinná vojenská služba, nechává otevřené dveře pro možný návrat na profesionální scénu, což potěšilo jeho početné fanoušky.
Deft
Deft
Zdroj: Riot Games

Všichni jihokorejští muži musí absolvovat vojenskou službu v délce 18-22 měsíců před dovršením věku 28 let, pokud nejsou zproštěni. Narozeniny Deft v posledních letech slavil vždy na mistrovství světa, protože datum 23. října vždy připadlo na některý jeho důležitý zápas. Tentokrát se však na Worlds nekvalifikoval a své nadcházející narozeniny budou datum, kdy narukuje na vojnu.

Korejský veterán se v LCK a mezinárodních turnajích pohybuje už od roku 2013. Jeho legendární kariéru korunovalo vítězství na mistrovství světa v roce 2022, kdy dovedl tým DRX k senzačnímu triumfu. Mnozí očekávali, že to bude jeho poslední soutěžní jízda, ale Deft překvapil, když si letos přidal ještě jednu sezónu. Teď ho však čeká přelomová změna. „Odešel bych s přílišným zklamáním, pokud by to dnes bylo naposledy. Po vojně možná přijde čas zkusit to znovu,“ prohlásil po porážce která ukončila tuto sezónu.

Přesto si nechává otevřená zadní vrátka, protože vojenská služba představuje zásadní změnu v jeho životě. Při svém rozloučení se s pokorou uklonil a s úsměvem odešel ze scény, poděkoval fanouškům za jejich podporu a naznačil, že se možná ještě uvidí. Návrat by ale nepřipadal v úvahu dříve než v roce 2027, kdy Deftovi bude 30 let. A i když se v esportu považuje tento věk za pokročilý, někteří hráči dokázali, že ani třicítka nemusí znamenat konec.

Pokud se Deft rozhodne vrátit, otázkou zůstává, zda bude schopen navázat na svou dřívější formu a držet krok s nejlepšími hráči světa. Fanoušci teď netrpělivě vyhlížejí, jak se situace vyvine. Bude Deftova kariéra po vojně pokračovat v roli hráče nebo třeba trenéra? Nebo se skutečně loučí s League of Legends? Odpověď se dozvíme až za několik let, zatím ale jeho odkaz zůstává nezpochybnitelný.

Deft slaví semifinálovou výhru narozeninovým dortem
Deft slaví semifinálovou výhru narozeninovým dortem
Zdroj: Riot Games
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.