Přejít k hlavnímu obsahu

Intel prohrál boj o čipy na PlayStation 6. Co víme o herní konzoli nové generace?

17. 9. 2024 | 14:00 Lifestyle
Sony teprve před několika dny odhalilo verzi Pro současné konzole PlayStation 5. Už teď ale v zákulisí probíhají boje a jednání o nové generaci. Společnost dosud oficiálně neodhalila nic o PlayStationu 6, informace z kuloárů však začínají pronikat na povrch.
PlayStation 6
PlayStation 6
Zdroj: ArtStation/fanouškovský koncept

Podle exkluzivní zprávy agentury Reuters probíhaly dlouhé jednání mezi společností Sony a technologickými giganty Intel a AMD o tom, kdo získá zakázku na výrobu klíčových čipů pro tuto herní konzoli nové generace. Přestože Intel patří mezi světové lídry v oblasti čipů, tentokrát zůstal poražený. Kontrakt nakonec získala konkurenční firma AMD, která už má na svědomí čipy pro předchozí PlayStation 5.

Pro Intel to byla obrovská příležitost, jak nejen vylepšit svou reputaci, ale také podpořit své rostoucí aktivity v oblasti výroby čipů na zakázku. Výhra této zakázky by mohla znamenat stabilní tok příjmů v řádu miliard dolarů po dobu následujících pěti let. Podle několika zdrojů se nepodařilo dosáhnout shody ohledně finančních podmínek. Spory se vedly o výši marže, kterou by Intel na každém vyrobeném čipu získal. K tomu přispěla i náročnost zajištění zpětné kompatibility, což byla pro Sony klíčová podmínka.

Zpětná kompatibilita, která umožňuje hráčům používat starší hry na nové konzoli, je pro Sony zásadním prvkem každé nové generace PlayStation. Intel měl problém zajistit, aby PlayStation 6 podporoval hry z předchozích verzí konzole, což by znamenalo náročnou technologickou investici. Na druhou stranu AMD, která už vyvíjela čipy pro PlayStation 5, tuto výzvu zvládla mnohem snadněji.

Pro hráče je však dobrá zpráva jasná. PlayStation 6, i když oficiálně zatím neodhalený, bude podporovat zpětnou kompatibilitu, což znamená, že staré hry nezůstanou zapomenuty. Díky tomu se můžete těšit na hraní nejen nových titulů, ale také těch oblíbených z minulých generací. To vše na hardwaru nové generace, který slibuje další vylepšení výkonu a grafiky.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.