Přejít k hlavnímu obsahu

Nejvíce PC hráčů v historii! Steam překonal rok starý rekord, kolik hráčů bylo online?

23. 9. 2024 | 15:00 Zajímavost
Platforma Steam zažila nejživější den ve své existenci. Neděle 22. září 2024 se zapsala do historie jak den, kdy bylo online nejvíce PC hráčů v dějinách. Na tomto digitálním herním megastroji bylo aktivních neuvěřitelných 38 367 277 uživatelů současně. Co to znamená? Že hraní na PC je větší a populárnější než kdykoliv předtím!
Steam
Steam
Zdroj: Valve

Z těchto 38 milionů hráčů bylo zhruba 12 milionů přímo uprostřed akce – hráli své oblíbené tituly. A kdo vede peleton? Samozřejmě legendární Counter-Strike 2, který se stal nejhranější hrou na Steamu s neuvěřitelným 24hodinovým maximem 1 459 492 hráčů. To sice není nejvyšší počet v historii, ale stále se jedna o neuvěřitelné číslo.

Na paty mu šlapou další populární tituly jako PUBG s vrcholem 787 340 hráčů, Dota 2 s 731 193 hráči, a velkolepá novinka Black Myth: Wukong s 533,128 aktivními hráči. Za zmínku stojí i neobvyklý fenomén Naraka: Bladepoint s 298 908 hráči, který si získal pozornost svou jedinečnou hratelností.

Na pátém místě se objevuje hra s názvem Banana, která se stala hitem díky své bizarní premise – hráči mohou údajně vydělat peníze pouhým klikáním na banán, což se však ukázalo jako jeden z dalších NFT podvodů a trend rychle přitáhl pozornost botů, což vedlo k nafouknutému počtu aktivních hráčů.

Celkovému počtu hráčů však dominuje faktor, že počet her na Steamu roste závratným tempem. V roce 2024 bylo na této platformě vydáno rekordních 14 422 her, což je ohromující skok oproti roku 2020, kdy jich bylo jen 9 699. Pro srovnání, v roce 2006 bylo na Steamu pouze 71 her! Dnes tu najdete vše – od nezávislých klenotů po AAA tituly.

Kde se to zastaví? S více než 73 000 dostupnými hrami, rozšířeními a DLC se zdá, že Steam nese na svých bedrech celý svět PC hraní. A pokud tento trend bude pokračovat, můžeme brzy očekávat, že se počet hráčů přehoupne přes magickou hranici 40 milionů. Zatímco další platformy bojují o místo na trhu, Steam kraluje. S neustále rostoucím počtem hráčů, novými rekordy a neuvěřitelným portfoliem her, Steam jasně ukazuje, proč je stále jedničkou v digitální distribuci her.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.