Přejít k hlavnímu obsahu

Konec ikonického smajlíku na Twitchi. Náhrada vypadá příšerně, shoduje se komunita

27. 9. 2024 | 14:00 Twitch
Twitch se chystá odstranit jeden ze svých nejznámějších emotikonů, což vyvolalo širokou odezvu od fanoušků platformy. V kurzu byl celou řadu let a stal se symbolem emocí v rámci komunity. Zatímco mnozí diváci nostalgicky vzpomínají na jeho uvedení a prosí, aby platformu neopouštěl, Twitch odhalil, že za změnou stojí právní důvody.
BibleThump
BibleThump
Zdroj: Edmund McMillen/The Verge

Platforma vlastněná Amazonem oznámila, že poslední den září vyprší práva na používání jednoho ze svých nejoblíbenějších emotikonů, BibleThump. Smajlík je na platformě už od roku 2013 a pochází z populární hry The Binding of Isaac. Často se používal k vyjádření smutku či zklamání v chatovacích místnostech. Informace o jeho ukončení byla pro mnoho uživatelů velkým zklamáním a vyvolala bouřlivé reakce. Twitch situaci vysvětlil vypršením licenčních práv, což znamená, že emote už nebude na platformě dostupný.

Je však potřeba podoktnout, že autor hry The Binding of Isaac a vlastník autorských práv na BibleThump emote, Edmund McMillen, vyjádřil ochotu najít řešení, jak by mohl populární smajlík na platformě zůstat. Tvůrce uvedl, že by byl otevřen jednání o obnovení licenčních práv nebo jeho úpravě, ale rozhodnutí je plně na straně Twitche. Přes tuto otevřenost ze strany autora vedení platformy neprojevilo zájem o další spolupráci, což vedlo k ještě větší kritice od fanoušků.

Fanoušci nyní využívají poslední dny na to, aby BibleThump spamovali naposledy před jeho odstraněním. Někteří dokonce obvinili Twitch z toho, že se snaží šetřit a odmítá obnovit práva, přestože McMillen nabízí možnost vyjednávání. To prohloubilo napětí mezi uživateli a platformou, která se v poslední době potýká s řadou změn a kritik.

O několik hodin později se vše vyjasnilo, když Twitch zveřejnil hlasování, jak má nový emotikon, který nahradí legendární BibleThump nahradit. Zveřejnil tři brečící smajlíky v různých podobách a nechal komunitu, aby vybrala nástupce. Jenže místo hlasování se hromadily komentáře kritizující postup platformy. „Memy nelze vytvořit. Musí se narodit,“ mínil jeden z uživatelů. Nespokojenost se stále hromadí a výsledek celého výběru je zatím stále ve hvězdách.

Náplň moji práce? Transformuji herní novinky na texty, které jsou stejně návykové jako samotné hry! A taky hraju fotbal.