Přejít k hlavnímu obsahu

G2 zlomili sérii porážek a ovládli BLAST. Snax získal první titul po šesti letech

30. 9. 2024 | 16:00 Counter-Strike 2 Reportáž
G2 v grandfinále podzimní části BLAST Premier vůbec poprvé porazili mezinárodní sestavu NAVI, čímž přerušili nelichotivou sérii devíti proher v řadě. Hráči německé organizace využili svou formu v důležitých momentech, díky čemuž po čtyřech mapách získali trofej a skoro 4,5 milionu korun. Pro Snaxe a malbsMd jde navíc o první triumf v barvách G2.
G2 Snax
G2 Snax
Zdroj: BLAST Premier

G2 Esports se představili ve finále velkého turnaje teprve podruhé od příchodu Janusze „Snax“ Pogorzelského. Pro trofej však museli překovat svůj kryptonit, Nikola „NiKo“ Kovač a spol. totiž proti současné sestavě NAVI ani jednou nevyhráli a do finále vstupovali s nelichotivou sérií devíti porážek v řadě. Svému „prokletí“ však čelil také jejich soupeři. Těm se dlouhodobě nedaří v BO5 zápasech, navíc se jim zatím nepodařilo vyhrát dva velké turnaje v řadě.

Po vyrovnaném finále se z vítězství nakonec radovali G2, pro které jde o druhý letošní titul. Nejvíce cenný je však pro jejich dvě letní posily. Mario „malbsMd“ Samayoa se stal prvním Guatemalcem, který vyhrál velký mezinárodní turnaj. Snax zase navázal na svůj poslední úspěch, který se odehrál téměř na den přesně před šesti lety. Tehdy po boku Tomáše „oskar“ Šťastného v barvách MOUZ ovládl ESL One New York. Cenu pro nejlepšího hráče turnaje si s ratingem 1.33 odnesl Ilya „m0NESY⁠“ Osipov, který tak potvrdil svůj útok na cenu pro nejlepšího hráče roku.

V grandfinále se NAVI spoléhali na svou typickou týmovou hru, kterou však trochu nezvykle předváděli i jejich soupeři. Trojice hvězd NiKo, malbsMd a m0NESY se navíc tradičně předháněla ve skvělých výkonech, hlavně třetí byl s ratingem 1.44 klíčovým vítězným faktorem. U NAVI vyložený tahoun ale chyběl. Jak Ihor „w0nderful“ Zhdanov, tak Valeriy „b1t“ Vakhovskiy byli během celého utkání téměř neviditelní a nejdůležitější momenty nezvládli dotáhnout k úspěšnému konci. Právě to dost možná po čtyřech velmi těsných mapách stálo NAVI vítězství.

Na mapě Ancient začali lépe G2, i díky svým skvělým výkonům však Aleksib dotáhnul první poloviny do vyrovnaného stavu. Po dvou knife killech malbsMd se však jeho tým dostal na koně a mapu dotáhnul k vítězství poměrem 13:9. Na Dust 2 už žluto-černí vypadali o dost lépe, ale po prvních plných nákupech se jejich vedení rychle rozsypalo. V útoku sice dokázali několikrát využít slabý B site, v klíčovém momentě však m0NESY zabral a uzavřel mapu výsledkem 13:11.

Na Mirage to vypadalo, že G2 mohou začít otevírat šampaňské. Po naprosto dominantní CT straně se dostali do vedení 9:1. 1v2 clutch w0nederfula však nastartoval neskutečný comeback, od tohoto momentu nechali NAVI svým soupeřům pouze dvě kola a po výhře 13:11 si vynutili čtvrtou mapu, Inferno. To už si ale G2 s přehledem pohlídali, mapa probíhala hlavně v režii mladého Guatemalce, který byl na obou stranách vždy o krok před svým soupeřem. K vítězství 13:7 vypomohl neskutečnými 22 killy.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.