Přejít k hlavnímu obsahu

Brazilci zlomili osm let dlouhou kletbu! Konečně postoupili do hlavní fáze světového šampionátu

2. 10. 2024 | 10:00 League of Legends Příběh
Brazilská LoL scéna dlouho čekala na tento okamžik. Po letech neúspěchů a tvrdé konkurence se paiN Gaming stává prvním brazilským týmem, který postoupil do Swiss Stage na Worlds. Po vítězství nad Movistar Rainbow7 má Brazílie konečně důvod slavit, po osmi letech se konečně podívá na hlavní stage. Ale co předcházelo tomuto triumfu?
paiN Gaming
paiN Gaming
Zdroj: Riot Games

Cesta Brazilců na světové League of Legends scéně byla vždy plná výzev. Jako menší region nikdy neměli brazilské týmy jednoduchou pozici. V roce 2014 se KaBuM! Esports stali prvním týmem, který se kvalifikoval na Worlds. Jejich umístění? 16. místo, s jediným vítězstvím. Ale i taková jiskra však odstartovala naděje Brazilců, které postupně rostly.

V roce 2015 dosáhl paiN Gaming tehdejšího nejlepšího výsledku pro Brazílii – 13. místo. To však bylo stále daleko od postupu do dalších fází turnaje. Následovalo několik let, kdy se týmy jako INTZ a KaBuM! Esports snažily, ale s omezenými úspěchy. Zvláštním momentem pro Brazilce bylo vítězství INTZ nad EDward Gaming v roce 2016 – hra, která se stala legendou a byla slavená jako finále.

V posledních letech se tým LOUD dvakrát v řadě kvalifikoval na Worlds, v letech 2022 a 2023, a i když vyhráli pár her, nikdy se jim nepodařilo postoupit dál. Brazílie čekala celých 8 let, než se znovu probojovala na hlavní stage. Naposledy se to povedlo v roce 2015, kdy PNG postoupili z Play-In fáze, ale od té doby brazilské týmy jen marně hledaly cestu zpět. Až nyní, po letech frustrace, opět paiN, konečně překonali tuto překážku a zajistili si místo ve Swiss Stage.

Sestava, poháněna hráči jako dyNquedo a TitaN, kteří už na Worlds bojovali dříve, předvedli vynikající výkon. V klíčovém zápase proti Movistar Rainbow7 hráli naprosto prvotřídně. Jejich úsilí bylo náležitě odměněno – poprvé v historii Swiss Stage pro Brazílii! Je důležité zmínit, že letos je posledním rokem, kdy Brazílie bude mít své místo na Worlds zajištěné. Spojení CBLOL, LLA a případně LCS do jednoho regionu zkomplikuje cestu brazilským týmům na největší světový turnaj. PaiN Gaming nyní čeká ještě náročnější zkouška. Utkají proti šampionům LEC, týmu G2 Esports.

paiN Gaming
paiN Gaming
Zdroj: Riot Games
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.