Přejít k hlavnímu obsahu

Úvodní zápas zvládly pouze dva západní týmy, T1 padli hned na úvod. Jak vypadají střety v druhém kole?

4. 10. 2024 | 12:00 League of Legends Reportáž
První den Swiss stage Worlds je za námi a favorité z LPL a LCK potvrdili své postavení. Naopak obhájci titulu, T1, zklamali své fanoušky porážkou proti Top Esports. Pouze G2 a FlyQuest jako zástupci západu vyhráli své střety. Jak dopadl los pro druhé kolo?
G2 Broken Blade a Laure Valée
G2 Broken Blade a Laure Valée
Zdroj: Riot Games

T1 nezvládli svůj debut proti Top Esports

T1, který do turnaje vstupoval jako úřadující šampion, narazil hned na úvod na nečekané potíže. Přestože začali skvěle, když si díky laneswapu vytvořili obří náskok, dovolili soupeři neuvěřitelný comeback. T1 se nevyhnuli drobným chybám, které TES trestali, a nakonec museli sklonit hlavy před čínským druhým seedem. Zdá se, že problémy nejoblíbenějšího celku na turnaji z letního splitu stále přetrvávají.

LPL i LCK potvrdily svou sílu

Ani další čínské a korejské týmy nezklamaly. BiliBili Gaming se sice proti evropským Mad Lions KOI zpočátku trápili, ale jakmile se Zhuo „knight“ Ding na Ahri a Yan „Wei“ Yang-Wei na Vi dostali ke slovu, bylo po nadějích. BLG po 26 minutách vyhráli naprostou demolicí.

Podobně i Gen.G proti Weibo Gaming odehráli strategicky opatrný zápas, kde rozhodovala hlavně kontrola objektivů. Po 45 minutách, v nejdelším zápase dne, si Korejci připsali vítězství díky své disciplíně. Hanwha Life Esports porazili PSG Talon, především díky Zekově dominantnímu výkonu na Yonem, který definoval i jeho skvělou formu během letního splitu.

Evropa a Amerika bojují o své místo

G2 Esports naštěstí zachránili čest Evropy, když rozdrtili paiN Gaming z Brazílie unikátními picky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Yone na midu a Yasuo top. Bohužel pro zbytek Evropy, Fnatic padli v těsné bitvě proti Dplus KIA. Humanoid a jeho kolegové sice ukázali bojovnost a drželi se v zápase, ale nakonec je DK přetlačili v klíčovém teamfightu u Barona.

Z amerických týmů se výrazně ukázali FlyQuest, kteří zaskočili GAM Esports chytrou swap strategií a skvělou koordinací na mapě. Naopak Team Liquid sice LNG Esports vzdorovali, ale nakonec začali sekat chyby, což jejich protivník využil prvotřídně.

Meta plná překvapení

Letos je meta na Worlds překvapivě otevřená a plná inovací. Lane swap strategie byla nasazena v sedmi z osmi her, a vždy týmu, který ji inicioval, přinesla vítězství. Picky z minulých patchů jako ADC na midu či oživení postav jako Jax a Skarner naznačují, že můžeme očekávat ještě mnoho překvapení. Hráči v rozhovorech po zápasech poukazují na nejednoznačnost nejsilnějších šampionů, což z tohoto ročníku dělá jeden z nejzajímavějších vůbec.

Program na pátek 4.10. 2024 (start 14:00):

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.