Přejít k hlavnímu obsahu

Karty za desítky milionů korun byly zakázány. Hráči komisi vyhrožovali smrtí

7. 10. 2024 | 15:30 Kauza
Ještě minulý týden to vypadalo, že oblíbený herní formát Commander, který hráči Magic: The Gathering milují pro svou kreativitu a přátelskou atmosféru, má před sebou světlou budoucnost. Teď se však karta obrátila – doslova. Čtyři mocné a drahé karty byly zakázány a tato kontroverzní změna vedla k rozhodnutí, které otřáslo komunitou.
Magic: The Gathering
Magic: The Gathering
Zdroj: Magic: The Gathering - Wizards of the Coast

Wizards of the Coast, společnost stojící za Magic: The Gathering, oznámila, že po 13 letech, během kterých byla pravidla Commanderu řízena komunitou, přebírá nad tímto formátem plnou kontrolu. Následoval však týden plný násilných hrozeb a nebývalého nátlaku. Zákaz čtyř karet byl přitom zamýšlen jako ochrana původního ducha Commanderu – formátu, který byl vždy považován za zábavnou, přátelskou alternativu k vysoce konkurenčním a rychlým formátům hry.

Avšak zmíněné karty, které byly vysoce žádané a velmi drahé, se staly páteří mnoha herních balíčků. Některé se na internetu prodávají za desítky milionů korun. Zakázat je znamenalo, že stovky hráčů přišly o své investice a jejich balíčky přestaly být legální. Tento krok vyvolal bouřlivou reakci a nenávistné útoky na členy komise se rychle stupňovaly.

Někteří členové komunity, včetně tvůrců obsahu a obchodníků s kartami, začali podněcovat další hráče proti rozhodnutí komise. Situace eskalovala do té míry, že někteří členové komise a poradního sboru dostávali výhrůžky smrtí a znásilněním. „Připomíná mi to Gamergate,“ řekl Shivam Bhatt, člen poradního sboru Commanderu. Nakonec bylo zřejmé, že komise už nedokáže formát řídit bez ochrany korporace.

Wizards of the Coast se proto rozhodli zasáhnout. Převzetí kontroly nad Commanderem bylo oznámeno 30. září, kdy společnost uvedla, že od této chvíle bude pravidla formátu určovat jejich vlastní herní tým. „Filozofie sociálního formátu zůstane zachována,“ slíbili v prohlášení, avšak mnozí se obávají, že komerční zájmy budou převažovat nad původním duchem hry.

Jaký bude další osud Commanderu, zatím zůstává nejasné. Wizards zatím nevydali žádné stanovisko, zda zakázané karty vrátí do hry, ale jejich převzetí moci může znamenat, že se v budoucnu objeví ještě silnější karty, které přilákají další investory. O tom, zda tento krok zachrání formát, nebo ho definitivně změní, se teprve rozhodne. Jisté však je, že Commander už nikdy nebude takový, jaký býval.

Black Lotus je jednou z nejvzácnějších a nejdražších karet Magic: The Gathering
Black Lotus je jednou z nejvzácnějších a nejdražších karet Magic: The Gathering
Zdroj: Wizards of the Coast
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.