Přejít k hlavnímu obsahu

Historický úspěch pro nejmenší region! Na světové prvenství se čekalo dlouhých sedm let

7. 10. 2024 | 17:00 Counter-Strike 2 Reportáž
Turnaj ESL Challenger Atlanta sice mezi prestižnějšími soutěžemi IEM nebo BLAST zapadl do podzimní hordy našlapaných akcí, přesto se zapsal do historie. Po dlouhých sedmi letech se totiž tým původem z Austrálie, tedy regionu Oceánie, dočkal titulu na světové scéně.
Erdenetsogt „erkaSt“ Gantulga, trenér FlyQuest
Erdenetsogt „erkaSt“ Gantulga, trenér FlyQuest
Zdroj: ESL Counter-Strike

Oceánie je trpaslíkem světového esportu, který ale už dlouhé roky má svoji roli v globálním měřítku, minimálně tedy v některých titulech. Na poli Counter-Striku jste koncem minulé dekády mohli týmy organizací Renegades nebo 100 Thieves najít dokonce v nejlepší světové pětce nebo v semifinále Majoru.

Aktuální místní jedničkou je sestava FlyQuest, kterou až na Declana „Vexite“ Portelliho tvoří zkušení borci. Společně si od zániku Renegades prošli několika různými organizacemi, většina sestavy přesto drží pohromadě jako rodina už několik let. Posledním přírůstkem byl konci v Evropě Christopher „dexter“ Nong.

Po nalezení pevné půdy pod nohama se jako FlyQuest letos představili na mnoha Tier 1 turnajích, přiblížili se také návratu na Major. Právě z neúspěchu v minulé kvalifikaci se jejich tedejší organizace Grayhound už nevzpamatovala. FlyQuest se ale rovná ekonomická stabilita díky vlastnictví movité americké rodiny Violů.

Vzestupnou tendenci potvrdil ESL Challenger v Atlantě. Australané za tři dny nenašli jediného přemožitele, vyšlápli si mimo jiné na světovou devítku SAW a v souboji o titul porazili německý celek BIG. Pro Oceánii jde o první mezinárodní triumf od roku 2017, kdy dres Renegades oblékalo jádro tří australských hvězd.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.