Přejít k hlavnímu obsahu

Nový recept na hry, hlásí šéf studia. Další Halo tituly pojedou na Unreal Engine 5

7. 10. 2024 | 20:00 Gaming
Microsoft se rozhodl přejít na Unreal Engine 5 – krok, který přichází po měsících spekulací, restrukturalizaci studia 343 Industries a řadě změn ve vedení. Nově přejmenované Halo Studios slibuje, že tohle není jen kosmetická úprava, ale zcela nový směr, který změní samotný způsob, jakým se Halo bude tvořit.
Master Chief v Unreal Engine 5
Master Chief v Unreal Engine 5
Zdroj: Halo Studios

Historie Halo byla vždy úzce spjata s interním enginem Slipspace, ale ten se stal překážkou, kterou už vývojáři nemohli přehlížet. „Chtěli jsme nejen zlepšit efektivitu vývoje, ale změnit samotný recept, jakým Halo hry děláme,“ říká Pierre Hintze, hlava nových Halo Studios. Tým měl po celá léta problém udržet Slipspace Engine aktuální, a navíc musel obětovat obrovské množství pracovní síly na jeho údržbu. Některé části tohoto enginu jsou staré téměř 25 let! Přechod na Unreal Engine 5 přinese nejen čerstvý vítr, ale také úlevu vývojářům, kteří se teď budou moci naplno věnovat tvorbě nových herních zážitků.

Chris Matthews, art director ve studiu, se netají nadšením nad tím, co nový engine přináší. „Nanite a Lumen nám dávají šanci rozšířit náš svět způsobem, jaký herní průmysl dosud neviděl. Jako umělci jsme neuvěřitelně nadšeni z toho, co můžeme tvořit,“ říká. Příroda, krajiny a dokonce i detailní ztvárnění brnění Master Chiefa, to všechno bude nyní možné na úrovni, která dříve nebyla představitelná.

Prvním krokem na této nové cestě je Project Foundry – inovativní nástroj, který není ani hrou, ani technologickým demem, ale spíše vývojovým a výzkumným projektem, který definuje, jakým způsobem se budou budoucí hry Halo tvořit. Project Foundry byl navržen tak, jako by šlo o plnohodnotnou hru, takže mnoho z toho, co v něm vznikne, se objeví i v budoucích titulech. Detailní krajiny, husté porosty a přepracované modely zbroje Master Chiefa – to všechno je jen začátek toho, co hráče čeká.

Zatímco Slipstream Engine bude nadále pohánět Halo Infinite, nový engine umožní studiu vytvořit více her současně a na té nejvyšší možné úrovni. „Soustředili jsme se příliš na to, jak udržet Halo Infinite úspěšné,“ svěřil se Hintze a doplnil, že přechod na Unreal jim dovolí zaměřit veškeré úsilí na vytváření „nových, unikátních zážitků“.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.