Přejít k hlavnímu obsahu

První evropská naděje ve swissu pohořela bez jediné výhry. Evropa nemá šanci na trofej, svěřil se Španěl

8. 10. 2024 | 11:00 League of Legends Reportáž
Pátý den Swiss Stage přinesl konec snů pro dva týmy – evropské MAD Lions KOI a brazilské šampiony paiN Gaming. Jejich třetí prohry v turnaji znamenají konec sezóny, zatímco ostatní týmy pokračují v boji. Španělé přitom šli do zápasu jako favorité, ale proti vietnamským hráčům rychle pohořeli.
GAM vyřadili MDK
GAM vyřadili MDK
Zdroj: Riot Games

Pro MAD Lions KOI to to byl zajímavý rok. Jejich kvalifikace na Worlds byla pochybná, přesto předkola zvládli na výbornou. Proto vstoupili do série proti GAM Esports jako favorité. První zápas této série to jen potvrdil, když španělský tým rozdrtil svého soupeře nejrychlejším vítězstvím na letošním mistrovství světa, které trvalo pouhých 20 minut a 56 sekund.

Jenže GAM se odmítli vzdát. Ve druhém zápase vzal ve Vietnamu legendární jugnler Đỗ „Levi“ Duy Khánh vše do svých rukou. S Wukongem vedl svůj tým k vítězství v krvavé, 42 minut trvající bitvě s neuvěřitelnými 40 killy. MDK však drželi a dokonce to vypadalo na výhru 2:0, nakonec to byla chyba polského midlanera, která je stála hru. Levi si připsal famózní statistiku 9/2/13 a otočil celou sérii.

Rozhodující třetí hra se pro MAD Lions KOI zhroutila velice rychle. Po pouhých sedmi minutách už GAM vedli o 3 tisíce zlata, a španělský tým ztrácel půdu pod nohama. Vietnamský celek kontroloval mapu, bral každý neutrální objektiv a postupně zničil soupeře během pouhých 26 minut. Tento drtivý konec znamenal pro MDK konec nadějí na letošním šampionátu.

Elyoya, veterán španělské organizace, se nechal slyšet, že evropské týmy zkrátka nemají šanci. Uvedl, že G2 nedokázali porazit HLE ani po třech baronech, takže jim nedává velké naděje. Na rozdíl od nich však zbytek celků z LEC v turnaji ještě pokračuje.

Pro paiN Gaming, brazilské šampiony, se jejich sen rozplynul proti silnému severoamerickému Team Liquid. První zápas vypadal pro zdánlivě beznadějně, i když se TL chvílemi zdáli nejistí. Ve druhé hře dokonce PNG ukázali svou bojovnost a na chvíli převzali vedení. Zápas byl chaotický a akční, s více než jedním killem za minutu. Eain „APA“ Stearns se však ukázal jako klíčový hráč, když chytrým flankem zničil naděje brazilského týmu na comeback.

Ačkoliv Team Liquid nakonec vyhrál 2:0, jejich hra ukazuje, že do sobotní eliminace proti GAM Esports musí ještě doladit spoustu věcí. „Naše ruce zatím nepracují tak, jak by měly,“ svěřil se Jo „CoreJJ“ Yong-in. Bude to napínavý souboj, kde půjde o všechno.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.