Přejít k hlavnímu obsahu

Tři domácí hráči míří do Evropy. Cesta mezi elitu je ale extrémně strastiplná

8. 10. 2024 | 17:00 EA Sports FC 25 Reportáž
Ostrý start se vším všudy. EA Sports dlouho neotálí a krátce po vydání nejnovější fotbalové hry otevírá cestu na FC Pro 25. Jeden z největších světových turnajů v EA Sports FC začal otevřenou kvalifikací, kterou si nenechaly ujít ani největší hvězdy česko-slovenské scény. Mezi 256 nejlepších se z tuzemské líhně probojovali tři borci. Další krok je ještě o poznání náročnější.
Matěj "Matejs" Dunka
Matěj "Matejs" Dunka
Zdroj: PLAYzone (Milan Dobeš)

Přes pět tisíc nadšenců se zapojilo do východoevropské části otevřené kvalifikace FC Pro 25, kam spadá i Česko a Slovensko. Do náročného turnaje formou žebříčku se mohli zapojit hráči z celkem 26 zemí. Přední čeští a slovenští hráči proti sobě měli silnou konkurenci, ve které se ale dokázali na jedničku prosadit.

Nejlépe na tom po týdenním snažení byla jedna z top hvězd posledních ročníků EA Sports FC. Dvojnásobný mistr ČR Matěj „Matejs“ Dunka se dokázal vyšplhat na 77. místo. Pohodlně si tak zajistil postup, do další fáze se celkem prokousalo 256 hráčů s nejlepším hodnocením. Celkem se bývalý hráč Entropiqu představil v 37 zápasech, z nichž hned v 25 případech odcházel jako vítěz. Vynikající bilance pro českého zástupce.

O moc hůře na tom nebyla ani další dlouholetá hvězda domácí scény. Reprezentant pražské Sparty Dominik „Seron“ Čermák se taktéž vměstnal do nejlepší stovky hráčů z regionu východní Evropy, konkrétně na 91. příčku. Seron navíc patřil mezi aktivnější hráče, odkopal celkem 48 špílů a vítězství slavil celkem 30krát.

Želízko v ohni bude mít i Slovensko. 119. místo obsadil Dominik „Revy“ Révai z organizace UNiTY. Také on za sebou nechal několik známých jmen, díky 22 výhrám se vešel ještě do horní poloviny všech postupujících.

První překážku zvládli tito tři borci bez větších problémů, nikdo další se do další fáze bohužel neprobojoval. Pokud se ale chtějí Matejs, Seron a Revy prokousat až do světové části náročné kvalifikace, musí se o tomto víkendu vejít mezi elitní dvanáctku. To by v konkurenci těch nejlepších hráčů byl úspěch obřích rozměrů.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).