Přejít k hlavnímu obsahu

V Rusku a Turecku zakázali oblíbenou platformu. Jde o omezení svobody projevu, nebo ochranu společnosti?

9. 10. 2024 | 11:00 Kauza
Turecké a ruské soudy mají znovu na mušce sociální sítě. Tentokrát to odnesla oblíbená platforma pro hráče i komunity, Discord. Mnozí ji používají k chatování s přáteli, organizaci herních seancí, nebo dokonce k vedení online projektů. Co se ale stalo, že statní úřady rozhodly o jejím úplném zablokování?
Discord
Discord
Zdroj: Getty Images / Fabian Sommer

Zablokování v Turecku přišlo po rozhodnutí soudu v Ankaře, který nařídil přerušit přístup kvůli podezření z šíření obscénního obsahu a zneužívání dětí. Jiskrou k této vlně restrikcí byla nedávná vražda dvou žen. Sociální média okamžitě zaplavily komentáře o tomto činu, ale na Discordu se objevilo něco ještě horšího – někteří uživatelé začali vraždu oslavovat. Tato vlna nenávisti a zvrácených komentářů vyvolala v turecké veřejnosti obrovskou vlnu odporu. Reakce vlády na sebe nenechala dlouho čekat.

„Jsme odhodláni chránit naši mládež a děti před škodlivým obsahem na sociálních sítích. Nikdy nedovolíme, aby byl otřesen základ naší společnosti,“ prohlásil Yılmaz Tunç, turecky ministr spravedlnosti. Turecké úřady již v minulosti zasáhly proti několika platformám kvůli „ochraně morálních hodnot“. Tentokrát však Discord ztratil důvěru veřejnosti, když se stal útočištěm pro ty, kdo šířili nebezpečné myšlenky a dokonce obhajovali násilí.

Pro mnohé je to signál, že hranice mezi svobodou projevu a ochranou společnosti se stává stále tenčí. Není to však jen Turecko, kdo se postavil proti Discordu. Rusko o den dříve také rozhodlo o zablokování platformy, tentokrát kvůli porušení ruských zákonů. A vypadá to, že tento trend by mohl pokračovat i v dalších zemích, kde jsou podobné diskuze na vzestupu.

Pro milovníky Discordu v těchto zemích nastal temný den. Platforma se stala neoficiálním symbolem svobodné komunikace, kde hráči a komunity mohli diskutovat, plánovat a tvořit. Turecký i ruský blok však jasně ukazuje, že tyto „svobodné“ prostory nejsou imunní vůči zásahům vlády. Otázkou zůstává, jak na to zareagují ostatní země a zda se Discord bude muset přizpůsobit stále přísnějším regulacím.

Zdroj: reuters.com
Štítky: Turecko, kauza, Discord, Rusko
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.