Přejít k hlavnímu obsahu

Bitka hned na úvod turnaje? Jen mě udeř, škádlil soupeře. Ten byl za výhrůžky penalizován

9. 10. 2024 | 15:30 Dota 2 Kauza
Turnaj o desítky milionů v Bukurešti se měl stát oslavou strategických soubojů a výkonů, ale místo toho se ocitá ve stínu konfliktu, který přesahuje hranice herního světa. Team Falcons, jeden z favoritů turnaje, hrozí odstoupením. Proč? Jejich devatenáctiletá talent a spoluhráč slovenské hvězdy Olivera „skiter“ Lepka se málem ocitl v bitce s kapitánem jiného týmu, který předem násilím vyhrožoval.
SoNNeikO a ATF
SoNNeikO a ATF
Zdroj: PGL

Vše začalo před třemi měsíci během obyčejného pub zápasu, kdy Ammar „ATF“ Al-Assaf, dosáhl milníku 14 000 MMR díky vítězství nad Akbarem „SoNNeikO“ Butaevem, kapitánem týmu AVULUS. Po hře ho nazval „bezmozkem,“ což přerostlo ve výhrůžky, které SoNNeikO údajně zaslal přes platformu X. Na první pohled obyčejná herní slovní přestřelka vyústila v temné zákulisní vyhrožování. Devatenáctiletý hráč, tehdy ještě neuvědomělý vážnosti situace, tyto výhrůžky považoval za nevinné škádlení – to vše se však změnilo, když se oba hráči setkali tváří v tvář.

Drama kulminovalo v hotelovém lobby během PGL turnaje, kde SoNNeikO údajně přistoupil k mladé hvězdě z Falcons, objal ho kolem ramen a zašeptal, že ho praští a srazí na zem. „Prosím, udeř mě,“ klidně odpověděl ATF. Zatímco ho kapitán týmu AVULUS lákal ven z hotelu, kde by situaci vyřešili, do potyčky se vložili další hráči včetně trenéra. Situace byla díky tomu rychle rozehnána, než došlo k násilí.

Organizátoři turnaje byli rychle informováni a SoNNeikO dostal penalizaci ve formě draftu úrovně tři za neprofesionální chování. PGL ve svém prohlášení zdůraznilo, že „od všech účastníků se očekává profesionální přístup na jevišti i mimo něj.“ Nicméně, pro Falcons to byla jen malá útěcha. Veřejně vyjádřili obavy o bezpečnost svého hráče a trvali na tom, že penalizace je nedostatečná. Hrozili dokonce odstoupením z turnaje, pokud nebude sedmadvacetiletý kapitán zcela diskvalifikován.

Mezitím se ke konfliktu vyjádřila i širší komunita. Někteří označili chování za příliš agresivní, trenér Falcons zase zpochybnil, proč by devět let starší hráč měl reagovat fyzickými výhrůžkami na in-game trash talk. I přes drama, které se odehrávalo v zákulisí, byl výsledek na herní scéně jasný. ATF, Skiter a spol smetli AVULUS 2:0 a zajistili si místo v playoff. Přesto, napětí stále visí ve vzduchu, s možností, že se oba týmy znovu střetnou v playoff. Nebo opravdu Falcons z turnaje odstoupí, pokud nepřijde tvrdší trest?

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.