Přejít k hlavnímu obsahu

Bude Entropiq opravdu končit? Hledáme udržitelnou strategii, uvádí CEO organizace

Jedním z nejživějších zákulisních témat současného esportu v Česku je možný konec organizace Entropiq. Vysoce ambiciózní projekt Martina Kabrhela dokončuje první pětiletku své existence, ve které se zcela nepodařilo naplnit globální ambice. Čím dál více vodítek proto naznačuje změny. „Málokdo v esportu, a tom českém obzvlášť, ti může garantovat, co bude za tři měsíce,“ uvádí CEO organizace Pavel Cyprich v komentáři pro redakci PLAYzone.cz.
Vyprázdní se kanceláře Entropiqu?
Vyprázdní se kanceláře Entropiqu?
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Organizace Entropiq byla součástí velkého esportového boomu na začátku roku 2020. V jejích řadách jsme na počátku mohli vidět sekce ve hrách EA Sports FC 25, Hearthstone a PUBG: Battlegrounds. Nejdéle z nich přežila poslední jmenovaná, která ještě o minulém víkendu bojovala jako jeden oficiálních patnerských týmů na podzimním EMEA šampionátu. K postupu na mistrovství světa se ale česká čtveřice nepřiblížila.

První iterace jedné z vlajkových lodí se přidala o pár měsíců později. Counter-Strike divizí prošly desítky hráčů, vrcholem byl postup ruské sekce na samotný CS:GO Major, kde se Entropiq objevil jako první česká organizace v historii. Od té doby se ale nedařilo najít správné složení mezinárodních týmů, až letos přišlo ukončení podpory. Právě do CSka směřovaly vysoké budgety a jeho nezdary se staly Achillovou patou.

Po dvou letech se poprvé rozhodl Entropiq vykročit do vod League of Legends. Okamžitě se stal dominantní silou, když za tři sezóny vyhrál pět ze šesti domácích splitů. V letošním roce prošel základními částmi s bilancí 27 výher a 1 prohry a obě finále ve Svitavách opanoval poměrem 3:0. Na EMEA Masters se navíc hráčům podařilo probojovat do TOP 16. I přesto vydařený rok to ale vypadá, že na lepší časy bohužel nesvítá.

Jak je na League of Legends scéně v závěru sezóny často zvykem, většina členů sestavy na své sítě vyvěsila příspěvky o hledání týmu na další sezónu. Vůbec poprvé se to ale týká i dvou základajících členů a českých pilířů týmů. „Stále mám smlouvu s EIQ, ale bylo mi umožněno prozkoumat jiné příležitosti na příští rok. Pokud chcete vyhrávat trofeje, stačí se mi ozvat,“ píše na X Petr „Denyk“ Haramach. „Hledám tým na rok 2025 jako toplaner,“ doplnil ho Ondřej „Robocop“ Sklenička. Spekulace o nejisté budoucnosti Entropiqu tak zesílily.

O reakci proto redakce PLAYzone.cz požádala současného CEO organizace Pavla Cypricha. „LFT posty beru v LoLku jako standard. Kluci za sebou mají super úspěšnou sezonu s dvěma dominantními výhrami v Hitpointu a se skvělým výsledkem v EMEA, takže jsem jim nechtěl bránit, aby se třeba někam posunuli. O společné budoucnosti s nimi určitě mluvit budeme, až defitivně dořešíme, jak bude vypadat náš 2025, což se děje v těchto dnech,“ vysvětlil Cyprich. Současně dal ale najevo, že vyřešení budoucnosti organizace jako celku je skutečně na pořadu dne.

„A že chceme dál dělat LoLko, je jasný. To je základní stavební kámen EIQ i díky silnému partnerovi KitKat a novým možnostem, které by se měly pro další sezonu otevřít,“ doplnil své vyjádření rázně, že Entropiq ještě nemává bílou vlajkou. Už dříve došlo ke škrtům na podporu klíčových sekcí, ale podle všeho je potřeba najít nový funkční model. Jinak by mohl přijít smutný konec pražského celku. „Hledáme nějakou dlouhodobě udržitelnou strategii, abychom nebyli tak široce rozkročení a dělali věci, co mají smysl,“ uzavřel Cyprich své vyjádření.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.