Přejít k hlavnímu obsahu

Znovuzrození poručíka Dana? Jednonohý muž přežil hurikán na palubě své plachetnice

11. 10. 2024 | 14:00 Příběh
Příběh, který by klidně mohl být scénářem hollywoodského filmu. Jednonohý muž z Floridy známý místním jako Poručík Dan se rozhodl čelit hurikánu Milton neobvyklým způsobem – na palubě své malé plachetnice. Joseph Malinowski, jehož přezdívka vychází z kultovní postavy z filmu Forrest Gump, oznámil, že přečká ničivý hurikán na své 6 metrů dlouhé lodi u břehů Tampy. Jak to s ním dopadlo?
Floridský Poručík Dan
Floridský Poručík Dan
Zdroj: News Nation

„Svoji víru vkládám do Boha, ne do lidí,“ prohlásil odhodlaný Malinowski ve videu na TikToku před blížícím se hurikánem. „Bůh mi řekl, ať si pořídím loď. Tak jsem si ji pořídil. Vím, že dělám správnou věc, protože mě Bůh chrání.“ Jeho slova zněla jako monolog postavy z akčního filmu, ale pro Malinowského to bylo životní přesvědčení.

Stejně jako filmový poručík Dan, který navzdory své amputaci a vzpouře proti osudu čelil divoké bouři, Malinowski věřil, že má pod kontrolou své štěstí. V bouři zvedající hladinu vody prohlásil, že jeho plachetnice bude v pořádku, a pokud ne, „poplave s proudem“. S tímto postojem odmítl i zásah místních úřadů, které se ho pokoušely evakuovat do bezpečí.

Starostka Tampy, Jane Castor, oznámila, že policie se ho snažila dostat do nouzového přístřeší, ale Malinowski se rozhodl zůstat věrný svému plánu. „Jediný důvod, proč jim záleží na evakuaci, je, že mrtví lidé jsou špatným bodem pro volby,“ prohlásil skepticky v rozhovoru pro NBC News. „Teď, když jsem se stal tak známým, se mě snaží dostat někam, kde si budou jistí, že přežiju,“ doplnil

Malinowski není pro úřady neznámou osobou – v minulosti byl odsouzen za napadení policisty a čelil dalším obviněním, včetně pokusu zapálit ženu. Ačkoli má sám komplikovaný vztah se zákonem, jeho příběh přežití v hurikánu Milton získal obrovskou pozornost. Bouře zasáhla pobřeží s kategorií 3 a mnoho lidí se obávalo, jak to dopadne s Poručíkem Danem a jeho lodí. Když se jeden z reportérů vrátil na místo po bouři, našel Malinowského živého a zdravého. „Jsem v pohodě,“ potvrdil nezlomný muž s úsměvem.

Následně se svěřil novinářům USA Today. „Ruka Boží byla nad Tampou. Nebylo to tak špatné,“ připomněl svůj nezdolný postoj a víru, která ho provází. A stejně jako jeho filmový jmenovec, který vzdoroval bouři s hořkým humorem, i Joseph Malinowski zůstává postavou, která inspirovala a fascinovala celé Spojené státy.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.