Přejít k hlavnímu obsahu

Záhadné zmizení ředitele zanechalo organizaci v troskách. Teď čelí skandálu a soudním žalobám

13. 10. 2024 | 14:00 Kauza
Singapurská esportová organizace Bleed Esports, která ještě před pár měsíci měla ambice dobýt světové špičky, se dnes nachází na pokraji zániku. Záhadné zmizení jejího CEO Goh En Wei Mervyna přitom vyvolalo otázky, které mají zřejmě daleko hlubší kořeny, než se na první pohled zdálo. Organizace, která byla zvenku vnímána jako finančně neomezený kolos, čelí jednomu skandálu za druhým a nyní i soudnímu procesu, který může vše definitivně uzavřít.
BLEED Esports VALORANT
BLEED Esports VALORANT
Zdroj: VCT

Podle oficiálních zpráv má Mervyn stanout před soudem v Singapuru 21. října 2024, kde bude čelit obviněním podle trestního zákoníku z roku 1871. Ačkoliv podrobnosti obvinění zůstávají zahaleny tajemstvím, spekuluje se o tom, že může jít o finanční zločiny, které organizaci doslova pohřbily. Další zdroje tvrdí, že byl spatřen během incidentu z roku 2022, kdy jeden z investorů napadl ženu.

Problémy Bleed Esports vyplavaly na před několika dny. Celý Counter-Strike 2 tým se rozhodl opustit organizaci kvůli nevyplaceným výplatám a dlužným odměnám z turnajů. Hráči nemohli dále pokračovat, a proto si dali příznačný název UNPAID. Situaci okomentoval i známý trenér kassad, který odhalil, že hráči nedostali více než 60 % slíbených výher a museli dokonce sami platit za tréninkový kemp.

Kromě toho Bleed nezaplatili ani za přestupy hráčů z jiných organizací, což vedlo k hněvu norských Apeks i slavné G2. Dluhy organizace dosahují více než 7,5 milionu korun. Zatímco hráči CS2 hledají nové cesty pod novým názvem, ostatní sekce organizace trpí podobně. Dokonce i sekce Valorantu ztratila místo v prestižní lize VCT – nedokázali dodat klíčové finanční podklady. Tým Rainbow Six rovněž upozornil na nevyplacené mzdy, jeden z hráčů dokonce  uvedl, že mu organizace dluží přes 35 tisíc dolarů.

Celá tato situace vzbuzuje otazníky nad tím, co se vlastně stalo. Je možné, že Mervynovo zmizení souvisí s obviněním z podílu na napadení z roku 2022, nicméně jeho jméno je spojováno také s mnoha pochybnými praktikami. A jeho náhlé zmizení zcela jistě vyvolává další spekulace. Problémy se poslední dobou pouze kupily.

Soudní proces, který má začít za pár dní, by mohl konečně rozluštit, co stojí za pádem organizace, která měla před sebou tak velkou budoucnost. Mezitím ale Bleed Esports zůstává v troskách a hráči i zaměstnanci stále čekají na vyplacení svých peněz.

Štítky: BLEED Esports, kauza
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.