Přejít k hlavnímu obsahu

Která vůně u domácích CS2 týmů boduje? Nejnovější mapy jsou těmi nejoblíbenějšími

13. 10. 2024 | 15:30 Counter-Strike 2 MČR
Čtyři zastávky Tipsport Road to MČR jsou za námi, ale na odhalení finálnímu seznamu účastníků vyvrcholení mistrovské sezóny máme ještě čas. Pojďme se tak v mezičase ohlédnout za celou sezónu skrze hranost jednotlivých map s vůněmi, které vám přináší STR8.
Vůně map vám přináší STR8
Vůně map vám přináší STR8
Zdroj: PLAYzone (Milan Dobeš)

Kvalifikační sezónu Tipsport Road to MČR tvořily čtyří parádní eventy v jednotlivých ročních období a jedinečných kulisách vybraných map. Skupinové fáze a LAN finále ve Vodafone PLAYzone Areně v součtu přinesly 28 vysílacích dní s celkovým počtem 64 odehraných zápasů, o které se přičinilo 14 různých týmů.

Až na poslední zastávku Tipsport CS Fall má rok 2024 jednoznačného krále. Na domácí scéně se nejčastěji lině vůně STR8 Ahead, protože nejoblíbenější mapou je nejnovější kompetitivním přírůstek: Anubis. Na zimním, jarním i letním turnaji se na něm představil každý z osmi účastníků minimálně jednou. Celkem jsme Anubis letos viděli 31x, nejčastěji ho hráli dvanáctkrát UNiTY, kteří na něm mají i v Evropě nejvyšší win rate. U jízdy za svým historicky prvním titulem ho ale na LAN finále paradoxně nepotřebovali ani jednou.

Anubis své místo na čele žebříčku ztratil právě na podzim, kdy jej vystřídala dlouholetá klasika: Mirage a její vůně STR8 Red Code. V celoročním žebříčku je ovšem na druhém místě jiná mapa, a to druhá nejmladší, což potvrzuje moderní trend. Jedná se o Ancient s vůní STR8 Freak, na němž se nejčastěji ukázali SINNERS. Podle celkových statistik HLTV.org se na něm společně s Anubisem nejvíce daří Dynamu Eclot, což dodává kontext jejich dlouhodobé dominanci – bravurně ovládnuté dvě nejčastěji hrané mapy na domácí scéně.

Těsně za stupni vítězů se drží Nuke, poté následuje velká díra. Vůně map Inferno, Vertigo ani Dust II ani na jednom turnaji nezářily. Opomenout nemůžeme Overpass, který byl před odsunem z aktivního map poolu v zimě druhý nejhranější. Za jediný turnaj se vůně STR8 Faith linula skoro stejně jako Dust II ve zbytku roku.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.