Přejít k hlavnímu obsahu

Brána do Evropy zůstala zavřená. Domácí hvězdy měly k postupu do další fáze daleko

13. 10. 2024 | 18:30 EA Sports FC 25 Reportáž
Světová sezóna vypukla náročnou kvalifikací na FC Pro 25. Do swiss části pro 256 nejlepších hráčů z východní Evropy se sice dostali dva Češi a jeden Slovák, dále ale jejich cesta nevedla.
Matěj "Matejs" Dunka
Matěj "Matejs" Dunka
Zdroj: PLAYzone (Milan Dobeš)

Tisícovky hráčů v každém regionu sní o profesionální kariéře. Otevřené kvalifikace FC Pro 25 dávají prostor naprosto komukoliv, pro dostání se do povědomí bylo potřeba se v týdenním žebříčku na co nejvyšší pozici. V regionu Europe East, kam spadá i Česko a Slovensko, se do další fáze probojovalo 256 nejlepších hráčů.

V silné konkurenci uspěli po desítkách zápasů tři borci z česko-slovenské esportové scény. Do nejlepší stovky si proklestily cestu dvě velké stálice, dvojnásobný mistr ČR Matěj „Matejs“ Dunka a reprezentant Sparty Dominik „Seron“ Čermák. Spolu s nimi vyhlížel tento víkend Dominik „Revy“ Révai z UNiTY.

Na 256 elitních hráčů z daného regionu čekal sedmikolový swiss, ve kterém bylo pro následování snu možné prohrát maximálně dvakrát. Žádný zápas se přitom nedal označit jako snadný, několikahodinové maximální soustředění a nejvyšší preciznost byly povinností. Mnohdy rozhodovaly opravdu ty nejmenší maličkosti.

Nejlépe začal Seron, který v prvním kole zvítězil 5:2. Poté ale následovala prohra po penaltách, jež ho srazila dolů. Ve čtvrtém kole sice zapsal svou druhou výhru, ale následně se po pětigólovém přídělu rozloučil s turnajem s bilancí 2-3. Z česko-slovenské legie byl přitom nejlepší, Revy a Matejs skončili ještě o kolo dříve.

Nejlepšímu slovenskému hráči Revymu k úspěchu nepomohla ani senzační výhra 10:2, Matejs po úvodní výhře prohrál všechny následující duely minimálně o tři góly. Až na jednu výjimku nebyly porážky těchto dvou borců nijak těsné a jejich pouť do nedělního Double Elimination bracketu bohužel nesměřovala.

Po evropské misi se všechny oči budou v následujících dnech upínat zpět na domácí scénu. Ve středu totiž v prvním živém přenose vyvrcholí uzavřená kvalifikace na FC Brno powered by Hyundai, úvodní velký turnaj nové mistrovské sezóny. Přijď se podívat na náš stream, kdo ve skupinové části doplní domácí hvězdy.

MČR FC 25 Powered by Hyundai - patička
MČR FC 25 Powered by Hyundai - patička
Foto: PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.