Přejít k hlavnímu obsahu

Bolestivá realita esportu. Tým nových mistrů světa se rozpadá z ekonomických důvodů

14. 10. 2024 | 13:00 Rocket League Reportáž
Team BDS se s velkou slávou vrátil na světový trůn hry Rocket League. Následně byl nominován na tým roku napříč celý esportem. Krátce na to ale čtyřletá éra končí. K vynucenému odchodu svých hráčů a postoji ke situaci na světové scéně se organizace vyjádřila otevřeně.
Team BDS
Team BDS
Zdroj: RLCS

Evan „M0nkey M00n“ Rogez je nejúspěšnějším hráčem historie Rocket League. K titulu mistra světa dokráčel se dvěma různými sestavami pod křídly organizace Team BDS, a i když tentokrát nezískal žádné ocenění MVP, tak jeho pozice na scéně je neotřesitelná. Bohužel jen individuální. Nyní totiž znovu přichází nejen o své spoluhráče, ale o celou střechu nad hlavou. Pokračování v BDS už nebylo na pořadu dne.

Švýcarský celek po dalším fenomenálním roce zatáhl za ruční brzdu a v minulých dnech propustil celou svoji úspěšnou sekci. „Odchody našich hráčů byly učiněny po zralé úvaze. Chceme zdůraznit, že tato rozhodnutí byla učiněna dlouho před otevřením přestupového trhu a v rámci naší celkové strategie,“ zní v oficiálním vyjádření. Team BDS se rozhodl kompletně přehodnotit svoji strategii a restartovat své snažení. Ale se stejnou vizí.

Důvod je ovšem více než smutný. Esport v Rocket League je bohužel v tristním stavu a nejedná se o jediný podobný krok na světové scéně. „Po důkladné analýze a pečlivém uvážení jsme se rozhodli přizpůsobit vynaložené prostředky a naše priority ekonomické realitě Rocket League a zdrojů přidělených vydavatelem pro esportovou scénu,“ píše Team BDS a dodává, že za současných podmínek je dlouhodobá udržitelnost mizivá.

Ze scény ovšem úspěšná organizace nemizí. Již za několik týdnů ve své domácí Ženevě uspořádá vlastní turnaj, který dá šanci se ukázat místním talentům. Ani z týmové scény však nadobro nezmizí. „Ze sportovního hlediska chceme začít znovu od nuly se stejnou vizí, jakou jsme měli před čtyřmi lety, a pokusit se najít dalšího M0nkey M00na a pomoci našim hráčům růst,“ komentuje na závěr vyjádření vedení své nejbližší plány.

Zdroj: TeamBDS
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.