Přejít k hlavnímu obsahu

Nové projekty i potvrzení konzole. Svět Pokémonů bojuje s masivním únikem citlivých dat

14. 10. 2024 | 15:00 Kauza
Před několik dny zasáhl herní svět šokující únik dat z vývojářského studia Game Freak. Hackeři získali obrovské množství informací, které odhalily nejen citlivé údaje o zaměstnancích, ale především klíčové plány univerza Pokémon. Skrze koncepty zrušených postav či detaily o nadcházejících hrách vyvolal únik mezi fanoušky spekulace o budoucnosti oblíbené frančízy.
Pokéball
Pokéball
Zdroj: QuickBoomCG

Tenhle únik informací a citlivých dat studia Game Freak, známého pro vývoj titulů série Pokémon, byl opravdu gigantický. Podle informací bylo odcizeno více než 1 TB dat, mezi nimiž se objevily nejen zdrojové kódy starších her, ale bohužel také plánované projekty a osobní údaje zaměstnanců studia. Nintendo a The Pokémon Company s šířením informací bojuje, ale co se jednou na internetu objeví, to už neschováte.

Komunitu nejvíce zaujaly neveřejné materiály, jako jsou koncepty herních postav, návrhy neuskutečněných Pokémon her a další interní dokumenty. Zvláštní pozornost vyvolaly informace o chystané desáté generaci Pokémonů, včetně tajného projektu „Synapse“, který by mohl být revolučním Pokémon MMO​. Všechny tyto tituly mají být v plánu na platformu „Ounce“, což je označení pro očekávanou konzoli Nintendo Switch 2. 

Uniklá data taktéž zahrnují zdrojové kódy několika her z éry Nintendo DS, jako jsou Pokémon HeartGold a Pokémon SoulSilver. Na světlo světa se dostaly i prototypy postav, které byly nakonec z her odstraněny. Tento masivní únik nadále přináší nové informace a mezi fanoušky vyvolává řadu spekulací​. Svým rozsahem připomíná „gigaleak“ z roku 2020, který rovněž odhalil řadu interních projektů, vyvíjených i zrušených.

Studio Game Freak na únik oficiálně zareagovalo potvrzením incidentu, podle něhož hackeři získali přístup k emailovým schránkám celkem 2606 současných i dřívějších zaměstnanců. Oficiální omluva za zveřejněné citlivých údajů hovoří o podniknutí důležitých kroků k zajištění bezpečnosti serverů a zesílené snaze o prevenci budoucích incidentů. Ohledně jednotlivých her až čas ukáže, které leaky se potvrdí jako pravdivé.

Náplň moji práce? Transformuji herní novinky na texty, které jsou stejně návykové jako samotné hry! A taky hraju fotbal.