Přejít k hlavnímu obsahu

Destiny na mobilu? Hra možná vypadá skvěle, hrozí však peklo nechtěných gacha plateb

15. 10. 2024 | 16:00 Komentář
Legendární sci-fi svět plný boje o přežití, míří na mobilní telefony. Destiny: Rising bude nová free-to-play RPG střílečka, která přinese alternativní časovou linii plnou známých postav i úplně nových hrdinů. Ale ještě než se začneme těšit na akční PvE a PvP módy, nemůžeme ignorovat velké otazníky kolem této mobilní verze. A hlavně, co můžeme očekávat, pokud jde o monetizaci?
Destiny: Rising
Destiny: Rising
Zdroj: NetEase/Bungie

Za vývojem stojí čínská společnost NetEase, která se do projektu pustila po masivní investici 100 milionů dolarů do Bungie v roce 2018. A tohle je ten klíčový bod. Čínské studio dostalo volnou ruku, aby vytvořilo vlastní verzi příběhu ze světa Destiny. Tato hra se bude odehrávat v temné době, kdy lidská civilizace upadla, ještě před vzestupem Strážců a stavbou slavné Věže. NetEase tak slibuje novou a dosud neprozkoumanou epochu Destiny vesmíru, kde hráči převezmou otěže a budou utvářet budoucnost.

Na papíře to zní skvěle, ale co realita? Fanoušci už teď bijí na poplach, protože NetEase má pověst, která vzbuzuje obavy. Stačí se podívat na jejich předešlý pokus s mobilní verzí Eve Online, která skončila fiaskem plným pay-to-win prvků a přehnané monetizace. „NetEase je jeden velký redflag!“ ozývá se jeden uživatel. Další ukázkou je třeba Diablo Immortal. Bude tedy Destiny: Rising další gacha pastí?

V traileru lze vidět řadu exotických zbraní, nové hrdiny s unikátními schopnostmi a lokace jako Jiangshi a Rift Rudého moře. Zní to skvěle, ale mnoho hráčů se ptá: „Jak moc nás to bude stát?“ Zatím se NetEase nevyjádřil ke konkrétním monetizačním modelům, ale zkušenosti s jejich jinými hrami komunitu nutí být skeptickou. Exotické zbraně v gacha lootboxech? Hrdinové uzamčení za placenými balíčky? Pokud se historie opakuje, hráči se možná budou muset připravit na nekonečné mikrotransakce, které jim rozdrtí peněženky dřív, než stihnou plně okusit bohatý svět hry.

Někteří herní analytici už zkoumají, proč tak velká herní studia mají stále problém vyvinout kvalitní mobilní hru bez přehnaných platebních modelů. Když už do Bungie vložila NetEase 100 milionů dolarů, proč neinvestovat do něčeho, co by hráče opravdu potěšilo, místo aby se zaměřovali na rychlé zisky přes gacha systémy? Je to jednoduché – peníze vládnou světem mobilních her.

Mobilní platformy jsou ideální pro tento druh monetizace, protože hráči mají často tendenci vnímat mikrotransakce jako běžnou součást hraní na telefonech. Odpověď, zda bude tato hra opravdovým zábavným rozšířením univerza Destiny, nebo jen dalším mobilním titulem, kde vítězí ten, kdo víc zaplatí, se dozvíme už brzy.

Náplň moji práce? Transformuji herní novinky na texty, které jsou stejně návykové jako samotné hry! A taky hraju fotbal.