Přejít k hlavnímu obsahu

Zahraje si Major od roku 2025 více týmů než doposud? Řeší se i úplné zrušení RMR

15. 10. 2024 | 17:00 Counter-Strike 2 Spekulace
Po sedmi letech by se Counter-Strike šampionáty mohly dočkat rozšíření. Podle zdrojů portálu HLTV.org se prvního Majoru roku 2025 a bojů o nejprestižnější trofej zúčastní 32 týmů namísto 24. Ve hře je i zrušení RMR kvalifikace, pozvánky by kompletně mohl obstarat Valve žebříček.
BLAST.tv chystá další Major
BLAST.tv chystá další Major
Zdroj: BLAST.tv (Michał Konkol)

Major turnaje zaštítené Valve jsou tady s námi již více než 10 let. Do roku 2016 se Majorů účastnilo 16 týmů, od šampionátu v Bostonu se původní Main Qualifier přilepil k hlavnímu eventu a tím pádem došlo k rozšíření na 24 týmů. Od té doby se formát dvou swissů a Single Elimination nedočkal žádných dalších změn.

Od roku 2025 by ale všechno mohlo být opět trochu jinak. Renomovaný portál HLTV.org na základě svých zdrojů informuje, že se počínaje BLAST.tv Majorem v roce 2025 turnaje nově zúčastní celkem 32 týmů. Formát by ovšem nijak složitější nebyl, jednoduše by se do toho stávajícího zařadil ještě jeden swiss.

První šampionát příštího roku bude hostit Austin, jeho případné prodloužení o čtyři dny by dle aktuálního kalendáře netvořilo rozkol s plánovanými turnaji na rok 2025. Tři swissy a neustále využívání vysokého počtu BO1 zápasů není hráčům a osobnostem příliš po chuti, nejvíce kritizovaná je však zcela jiná informace.

HLTV.org totiž uvádí, že i když není stoprocentně jisté, že půjde o jedinou cestu na Major, tak se očekává, že budou pozvánky pro nadcházející turnaje udělované primárně na základě Valve žebříčku. Znamenalo by to tedy zrušení RMR kvalifikací, čímž by Counter-Strike esport přišel o další část svého celoživotního kouzla. Očekávat by se maximálně dalo určité rozdělení slotů, aby například asijsko-pacifický region neumřel.

Pokud by se tyto zprávy potvrdily, tak pro outsidery a týmy z nižších pater bude ještě těžší se na vrchol světa Counter-Striku probojovat. SINNERS, Dynamo Eclot a UNiTY budou mít v listopadu možná tu nejlepší možnou šanci, jaká se před nimi může naskytnout. Od dalšího roku skutečně započne nová éra CS esportu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.