Přejít k hlavnímu obsahu

Další fatální přešlap. Socha z Assassin's Creed Shadows míří zpět na kreslící prkno po kritice za necitlivý design

17. 10. 2024 | 16:00 Zajímavost
Sběratelské předměty vždy lákaly fanoušky populárních herních sérií. Jenže tentokrát se výrobci soch Pure Arts podařilo šlápnout pořádně vedle. Socha vytvořená na motivy očekávané hry Assassin's Creed Shadows, která měla být klenotem pro nadšence série, skončila v centru kontroverze a musela být stažena ještě před svým vydáním.
Pure Arts v září odhalila svou sochu Yasuke a Naoe
Pure Arts v září odhalila svou sochu Yasuke a Naoe
Zdroj: Ubisoft/Pure Arts

Vše začalo v září, kdy byla veřejnosti představena socha zobrazující hlavní postavy hry – černého samuraje Yasukeho a japonské shinobi Naoe. Stylizovaná socha zachycuje dramatický okamžik: Yasuke pevně stojí na zemi, zatímco Naoe skáče z rozbité brány torii – tradiční japonské brány, která je symbolem posvátných míst. Tento detail však vyvolal obrovskou vlnu kritiky, zejména v Japonsku.

Proč? Rozbitá brána torii se totiž až příliš podobala slavnému Torii v Sannō svatyni v Nagasaki, které bylo zničeno během atomového bombardování v roce 1945. Tato asociace přirozeně vzbudila silné emoce a japonská komunita rychle reagovala. Společnost Pure Arts, která stojí za tímto sběratelským kouskem, byla vystavena ostré kritice za necitlivý přístup k japonské historii. 

„Vážíme si obav, které byly vzneseny, a omlouváme se za způsobené škody. Okamžitě jsme zahájili předělání designu této sběratelské sochy,“  omluvila se společnost za design. Navíc slíbila, že než bude socha opět uvedena na trh, tak bude zcela přepracována. Ubisoft v rámci toho také připomněl, že série Assassin’s Creed má tendenci kombinovat fakta s fikcí, ale vždy usiluje o to, aby nezpůsobovala urážku.

Pure Arts nyní pracuje na nové verzi, která by měla být citlivější vůči historickému kontextu a respektovat kulturní symboly. Přestože původně měla být socha uvedena na trh již letos v listopadu, fanoušci si nyní budou muset počkat na přepracovanou verzi. Tento incident je jen dalším hřebíčkem do rakve pro Ubisoft, který se již od července potýká s kontroverzemi kolem samotné hry Assassin's Creed Shadows. Celkově tyto problémy vyvolaly debatu o tom, jak správně zobrazovat historické období, zejména pokud jde o kulturní citlivost a autenticitu.

Náplň moji práce? Transformuji herní novinky na texty, které jsou stejně návykové jako samotné hry! A taky hraju fotbal.