Přejít k hlavnímu obsahu

Ani David Beckham nezaručil úspěch. Známá organizace se prodala jen za pár milionů

18. 10. 2024 | 16:00 Zajímavost
Britská esportová organizace Guild Esports vznikla v červnu roku 2020. Jedním z vlastníků byl i bývalý hvězdný fotbalista David Beckham, díky čemuž byl o Guild Esports opravdu velký zájem a vzduchem létaly obrovské cifry. Při prodeji organizace však přichází střet s realitou.
David Beckham jako spoluvlastník Guild Esports
David Beckham jako spoluvlastník Guild Esports
Zdroj: Guild Esports

Guild Esports zaměstnávali více než deset různých týmů, v současnosti jich mají šest. Největší úspěch pro britskou organizaci zaznamenal Anas „Anas“ El-Abd, který vyhrál MrBeast's Extreme Survival Challenge ve Fortnite o 1 milion dolarů. Nicolas „nicolas99fc“ Villalba se před dvěma lety stal vicemistrem světa ve FIFĚ, mezi elitou se dlouho pohybovala Rocket League sekce a o úspěchy bojovaly také tři různé ženské sekce. 

Za neúspěšné se naopak dá označit například působení na Counter-Strike scéně, Guild Eagles se nedokázali probojovat ani na Major a po půl roce se rozpadli. Kdoví jaký osud bude nyní čekat zbývající týmy. Nastává totiž nová éra, která nebude jednoduchá. Už od léta se hovořilo o možném odkupu, jež se nyní oficiálně uskutečnil. Novým majitelem Guild je sportovní investiční společnost ze Spojených států, DCB Sports LLC.

Americká společnost získala 100% podíl a převzala veškeré závazky. Pokud si ovšem myslíte, že celý transfer byl o gigantických sumách, tak byste se nemohli více plést. DCB Sports odkoupili organizaci Guild Esports za pouhých 100 tisíc liber, tedy 3 miliony korun. To je jen zlomek někdejší hodnoty, kterou díky přítomnosti Davida Beckhama mezi vlastníky mnozí dříve označovali za nafouknutou. Věhlas se ale týmu upřít nedá.

Po převzetí zavedené esportové značky bude nový vlastník pokračovat v provozu, jen s jiným vedením a hlavně odlišnou strategií pro zajištění větší finanční stability. Prvním krokem bude vyřešení závazků ve výši přes 2 milionů liber, veřejnost budou záležet hlavně budoucí kroky napříč jednotlivými tituly. V řadách Guild aktuálně najdeme hráče Apex Legends, EA Sports FC 25, Fortnite, PUBG Mobile, Street Fighter a sim racingu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.