Přejít k hlavnímu obsahu

„Bizár a hrozná ostuda.“ Oficiální české vysílání MS je pod ostrou palbou kritiky

18. 10. 2024 | 17:30 League of Legends Kauza
Stačilo, už žádné mlčení. Komunita se pustila do oficiálního českého vysílatele světového šampionátu v League of Legends, hlavní kritika se snáší na hlavu šéfa Hitpointu Ondřeje Báči. Vlnu spustil David „Davkouny“ Vogel, komentátora a tvůrce obsahu nenechalo chladným dění na nedělním streamu. „Co to je? Na nejdůležitější zápas roku? To je úplná ostuda,“ komentuje zakladatel projektu RIFTCZECH průběh přenosu. Podobný názor sdílí velká část fanoušků.
Davkouny se opřel do Hitpointu
Davkouny se opřel do Hitpointu
Zdroj: RIFTCZECH / Hitpoint.cz

Hitpoint je s českým League of Legends spojen už dlouhé roky. Jde o organizátora nejvyšší tuzemské soutěže, jakožto držitel licence od Riot Games má na scéně výsostné postavení. Mimo jiné je Hitpoint oficiálním vysílatelem top esportových turnajů v League of Legends. Výjimkou není ani letošní MS. Vybraní zástupci společnosti měli možnost komentování z Berlína, přímo z místa dění. Šance nezůstala nevyužita.

Během pro Evropu nejdůležitějšího zápasu mezi G2 Esports a Bilibili Gaming si fanoušci všimli zvláštního chování komentátorů. „Zůstal jsem tam jen kvůli tomu, že mě zajímalo, jak moc klesnou ti dva na dno,“ napsal jeden z diváků na sociálních sítích a další se k němu přidávali. Netradiční komentář vypíchl i Davkouny. To vlastně byl hlavní důvod toho, proč se k videu odhodlal. Na scéně mu záleží a situace ho očividně trápí.

„Já nevím, jestli byl Honza nalitej, nebo jestli byl Ondra nalitej, jestli předtím pili tolik, že se s nimi stalo tohle. Já jen mohu říct to, že to tak zní,“ říká jasně jeden z předních českých komentátorů, který se sám do Berlína vypravil. Ve svém videu pak Davkouny sdílel několik klipů z neděle. Zazněly opravdové „perly“. „Honza mi dluží 500 euro, počkej. Ne, p*del. To je jedno. Ale já si to můžu říct, protože to je můj stream,“ prohlásil suverénní Báča.

Kontroverzních momentů ze zmiňovaného přenosu je celá řada. „Co to je? Na nejdůležitější zápas roku? Ty vole, to je jenom úplná ostuda. Hlavně je to reprezentace oficiálního kanálu, který má práva v České republice,“ dodává Davkouny k dalšímu z kiksů. „Tohle je bizár a hrozná ostuda,“ souhlasí další z diváků. Protipólem je český co-stream od Petra „Xnapy“ Jiráka či Aleše „Freeze“ Kněžínka, kteří dělají Česku tu správnou reklamu.

Video na kanále RIFTCZECH se začalo okamžitě šířit komunitou, největší kritika Hitpointu se rozjela především přímo na YouTube. „Pod tohle se podepíšeme, díky za to, co děláš,“ zní komentář od oficiálního účtu organizace SINNERS. „Davkouny je borec a tohle je strašně důležité video. LoL miluju a moje cesta v esportu v něm začínala. O to víc mě aktuální stav naší scény trápí,“ přidává se spoluzakladatel SINNERS Moritz Straube.

Domácí scéna podle mnohých hlasů v posledních letech stagnuje a nevyužívá svého někdejšího potenciálu. „Hitpoint je organizace, kterou vede Ondra, což je člověk, kterého já si osobně nevážím. Nevážím si toho, jak komunikuje s lidmi a za to, jakým způsobem. Sice tady vybudoval tu scénu, ale teď bohužel českou scénu pohřbívá,“ vyslal Davkouny ostrou kritiku směrem k Ondřeji Báčovi, jenž sám sebe označuje za „krále gamingu“.

O oficiální komentář redakce PLAYzone.cz oslovila zástupce Hitpointu. Na odpověď v tuto chvíli čekáme.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).