Přejít k hlavnímu obsahu

Na evropské scéně se přepisuje historie. Jeden z týmů poprvé posílí import z Ameriky

19. 10. 2024 | 16:00 League of Legends Spekulace
Takový přestup Joon „Jojopyun“ Pyun, hvězdný kanadský midlaner, který se proslavil v LCS, údajně míří do Evropy. Poprvé v historii LEC bychom tak mohli být svědky importu talentu ze Severní Ameriky, a to rovnou do jedné z nejpopulárnějších organizací – MAD Lions KOI.
C9 Jojopyun
C9 Jojopyun
Zdroj: Riot Games

Jojopyun, kterému je pouhých 20 let, začínal svou profesionální dráhu teprve před pár lety, ale rychle se stal jedním z největších talentů, jaké kdy LCS poznala. V roce 2022 doslova rozsvítil scénu, když s týmem Evil Geniuses vyhrál svůj první LCS titul. Tehdy mu bylo právě dost let na to, aby mohl soutěžit na nejvyšší úrovni. A teď, po roce stráveném v Cloud9, kde dostal padáka za pozdní příchody, by měl přijít do LEC s velkými ambicemi.

Je těžké uvěřit, že ještě v roce 2020 Jojopyun nebral League of Legends vážně. Jeho srdce tehdy patřilo Fortnite, ale v lednu téhož roku se rozhodl změnit směr. O rok později už měl podepsanou smlouvu s Evil Geniuses Academy a svět začal sledovat jeho meteoritický vzestup. Dnes je jedním z největších důkazů toho, že americký systém vývoje hráčů má co nabídnout, i přes častou kritiku.

MAD Lions KOI po neúspěchu na Worlds oznámili, že jejich dosavadní midlaner Bartłomiej „Fresskowy“ Przewoźnik může zkoumat jiné možnosti, což jasně naznačilo, že tým hledá změny. V hledáčku byl i český hráč, Šimon „OMON“ Řiháček, nakonec se prý ale tým rozhodl pro hvězdné jméno ze zámoří.

Tento přestup není jen o jednom hráči. Jde o důležitý milník v historii, protože otevírá dveře dalším severoamerickým talentům, kteří by se mohli v budoucnu rozhodnout pro Evropu. Nikdy se totiž zatím nestalo, že by LEC uvítalo hráče vychovaného americkými akademiemi.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.