Přejít k hlavnímu obsahu

Světové turnaje čekají od příštího roku změny. Fanoušci i hráči se obávají uzavřenosti

19. 10. 2024 | 15:00 Counter-Strike 2 Turnaj
Největší turnajový organizátor ESL FACEIT Group prozradil detaily svých klání pro nadcházející sezónu. Obavy ze zrušení ESL Pro League se nenaplnily, bez větších změn se uskuteční i další vlajkové akce. Někteří fanoušci se však obávají nedostatku kvalifikací, otevřená cesta v příštím roce povede na jediný ESL turnaj. Tenhle trend bude provázet diktovat tempo nové éry.
IEM Katowice
IEM Katowice
Zdroj: ESL Gaming

Counter-Strike esport čekají od roku 2025 velké změny. Partnerským týmům je konec, organizátoři budou moci nově zvát účastníky pouze na základě světového žebříčku od Valve. BLAST a PGL své nové formáty již odhalili a čekalo se pouze na to, jak si se změnou poradí poslední organizátor z velké trojky. ESL FACEIT Group teď odhalila veškeré, a k radosti fanoušků oznámilo také pokračování nejdéle fungující ligy.

Co se týče nejdůležitějších turnajů v Kolíně nad Rýnem a Katovicích, těch se dotknou jen kosmetické úpravy. Formát zůstane třífázový, šestnáctka účastníků začne v předkole a nejlepších osm týmů bude čekat v hlavní části. Největší změnou je tak systém pozvánek, které musejí být jen na základě žebříčku, zatímco dříve získali své místo i vítězové dalších turnajů z produkce ESL. Bohužel zmizí i místo pro jeden lokální tým.

Největší změnou projde ESL Pro League, která se odehraje v odlišném formátu. Z dosavadních 32 týmů se počet vrátí zpět na 24, systém přitom bude kopírovat ten známý z Majoru. V první swiss fázi se představí 16 týmů, polovina z nich postoupí do druhého swissu, kde na ně bude čekat osm nasazených týmů, a vše vyvrcholí eliminačním pavoukem. Samotná podstata však zůstane stejná. Do EPL se z nižších turnajů a lig ESL Challenger kvalifikuje 12 týmů, druhá polovina dostane pozvánku na základě světového žebříčku. 

Soutěže IEM v Dallasu, Chengdu a jedné zatím neoznámené lokaci zůstanou bez větších změn. Nadále se 16 týmů utká ve dvou skupinách s dvojitou eliminací, do play-off postoupí nejlepší šestice. IEM Dallas je však jediným turnajem z této třetice, na který se bude možné kvalifikovat. Pozvánku dostane pětice z Evropy a jeden tým z Asie, Severní Ameriky a Jižní Ameriky. Stejné rozložení slotů budou mít i kvalifikace.

ESL zároveň potvrzuje obavy řady fanoušků, kteří se obávají, že nová pravidla budou paradoxně znamenat větší uzavřenost, protože z většiny velkých turnajů zmizí kvůli napěchovanému kalendáři otevřené kvalifikace. Podobně budou vypadat také turnaje od PGL, které s výjimkou několika jihoamerických turnajů budou taktéž bez kvalifikací. Podle výpočtů Milana Švejdy z HLTV.org se mezi 408 účastníků plánovaných turnajů na rok 2025 dostane pouze 43 kvalifikovaných celků. Šance se naskytne jen na 7 z 22 eventů.

ESL turnaje na rok 2025
ESL turnaje na rok 2025
Foto: ESL
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.