Přejít k hlavnímu obsahu

Hitpoint reaguje: Intoxikace členů týmu? Jen dopování čajem a pastilkami na hlasivky

20. 10. 2024 | 21:00 League of Legends Kauza
Oficiální český vysílatel světového šampionátu v League of Legends reaguje na kritiku. Osobnosti scény a fanoušci se do společnosti opřeli do Hitpointu kvůli událostem z vysílání v neděli 13. října mezi týmy G2 Esports a Bilibili Gaming. Vysílání jim přišlo neprofesionální a komentátoři Hitpointu byli obviněni z konzumace alkoholu. Po týdnu přišla jednoznačná reakce. „Jasně chceme proto popřít veškerá obvinění v tomto směru,“ stojí ve vyjádření, o které se postaral Marek Krejčík, jenž působí v Hitpointu na pozici Head of Esports & Production.
Produkční tým Hitpointu
Produkční tým Hitpointu
Zdroj: Hitpoint.cz

Na oficiální stanovisko ke kontroverznímu vysílání mistrovství světa čekala domácí League of Legends scéna i osobně redakce PLAYzone.cz celý víkend. Majoritní část komunity je ovšem z jeho podoby velmi zklamaná, možná spíše šokovaná. „Cítíme potřebu se důrazně ohradit ke kolujícím zvěstem a uvést věci ohledně této situace na pravou míru,“ začíná Krejčík jako zástupce Hitpointu prohlášení na webových stránkách projektu. 

Po uvedení do děje Krejčík jako první vysvětlil situaci spojenou s komentátorem, který nebyl v ideální fyzické kondici: „Dlouhé cestování, sychravé počasí a velmi hlučné prostředí v aréně neprospělo Kangaeho hlasu. Pozice play by play komentátora s sebou nese velké nároky na energii a nutnost zachovávat profesionalitu před špičkami v oboru nás po 4 dnech všechny fyzicky vyčerpala. Dopování čajem a pastilkami na hlasivky sice průběžně pomáhalo, avšak po ~15 odkomentovaných mapách si krk nutně vyžádal pauzu. Čtvrtý den jsme už na sobě všichni v produkcí logicky cítili únavu a vyčerpání, nabíjel nás však skvělý pocit být přímo u toho s mezinárodními kolegy.“

Jan „Kangae“ Sekanina se přitom už dříve kontroverzi postavil čelem a sám se vyjádřil v chatu u českého co-streamera Xnapyho. „Já souhlasím, že ten poslední den byla pí**vina. Souhlasím s tím, co říkáš, je mi to líto. Příště se to nestane, víc toho v tuto chvíli udělat nemůžu,“ uvedl Kangae. „Já už reálně moc ani nikam nechodím a nepiju, bral jsem to jako výlet po nějaké době, takže jsem si dal nějaké to vínko a úplně to nedopadlo,“ dodal. Jeho omluva jako přímého aktéra je doposud jediná, podle komunity se proto může stát obětním beránkem.

Oficiální vyjádření Hitpointu jakákoliv nařčení spojená s toxickými látkami ve vysílání rázně odmítá. „I přes velký tlak jsme vynaložili veškeré úsilí k tomu, abychom divákům a fanouškům přinesli ten nejlepší zážitek ze světového šampionátu. Velmi nás proto mrzí, že určité osobnosti scény nedokáží tuto snahu ocenit a zaměňují fyzické vyčerpání v rámci náročného eventu dokonce snad za intoxikaci členů týmů a další mylné představy o naší účasti. Jasně chceme proto popřít veškerá obvinění v tomto směru,“ uvádí Krejčík na stránkách Hitpointu.

Vyjádření dále adresuje kritizované zapojení šéfa projektu Hitpoint Ondřeje Báči do vysílání, po čemž vysílání vyjelo do jiných kolejí. „Abychom nadále nepřetěžovali Honzův hlas a naši únavu, rozhodli jsme se vysílání po dlouhých dnech odlehčit a vést stream krátkodobě zábavným formátem podobným například co-streamerům. K tomu vypomohlo i zapojení krále gamingu smOka, komentátorské legendy od samotného počátku v dobách StarCraftu a vášnivého fanouška EU týmů. Komentář tak proběhl uvolněnou formou a dokonce jsme se mohli společně radovat z vyrovnání evropského týmu G2 proti silným soupeřům z Číny,“ popisuje Krejčík.

Hitpoint se k další kritice nijak nevyjadřuje, naopak se pokouší naladit čtenáře na pozitivní notu. Vyzdvihuje dlouholetou práci s League of Legends komunitou, zmiňuje klíčová čísla a hovoří o budoucích plánech. „Jsme silnější, než kdy dříve a moc si vážíme vaší podpory! Máme se na co těšit,“ zní na závěr oficiální zprávy. Na ni po dnešním vlastním přenose reagoval Xnapy. „Podle mě není třeba něco říkat. Někdy jsou v životě momenty, kdy je nejlepší držet hubu,“ shrnul ve dvou větách své pocity. Během čtení raději neprojevil jakékoliv emoce.

Svým prohlášením se Hitpointu veřejnost utichnout nepodařilo, zpětné údery na sebe nenechaly dlouho čekat. Nespokojené s tónem prohlášení jsou i osobnosti domácího esportu. „Vyjádření Hitpointu je přesně takové, jaké jsem ho čekal. Nulová sebereflexe, alibismus, nepřijetí jakýkoliv zodpovědnosti a výmluvy. A dovolím si podotknout, že jestli teda takhle komentovali střízliví, tak je to ještě větší ostuda, než kdyby komentovali pod vlivem,“ napsal Milan Hýbl, CEO organizace SINNERS. „Jsme lidi, každý dělá chyby. Nicméně někdy je lepší se postavit k chybě čelem, tohle vyjádření je kluci skandál,“ uvedl Jiří Plevka, týmový manažer Dynamo Eclot.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).