Přejít k hlavnímu obsahu

Největší zvrat v historii League of Legends? Současný nejlepší tým světa málem padl

20. 10. 2024 | 19:00 League of Legends Reportáž
Souboj Davida s Goliášem, tak by se dal nazvat střet celků FlyQuest a Gen.G. Korejská sestava je aktuálně číslem jedna na světovém žebříčku, zatímco jejich soupeř není v top desítce. Málokdo by pomyslel, že se střet těchto týmů zvrhne v v neskutečně vyrovnanou sérii, která dala naději západním fanouškům. Chybělo opravdu málo a byli bychom svědky největšího zvratu v dějinách LoL Esports.
FLY Bwipo
FLY Bwipo
Zdroj: Riot Games

FlyQuest vstoupili do pařížské Adidas Areny jako tým, který neměl co ztratit, ale mnoho získat. Na druhé straně stála jihokorejská mašina Gen.G, vítěz letošního MSI, s bezchybným výkonem ve Swiss Stage a impozantním skóre 3-0. Všichni očekávali, že to bude jasná záležitost pro Korejce. Ale soupeř ukázal, že se nebojí.

Hned v první hře uvařil americký celek nečekaný draft se Seraphine na midu. První krev prolil polský jungler Inspired, a to jim dodalo sebevědomí. Kontrola mapy a objektivů byla na straně FlyQuestu, což vedlo k jejich ohromujícímu vítězství v první hře. Po dlouhých šesti letech se severoamerický tým radoval z vítězství nad jihokorejským týmem na světovém šampionátu! A co víc, jednalo se o první výhru západního celku mimo Swiss Stage/skupiny od roku 2020.

Ve druhé však hře Gen.G ukázali, proč jsou považováni za nejlepší tým světa. Nidalee v podání Canyona zaručila parádní early game. Chovyho Kassadin přežil neuvěřitelný dive a zvrátil ho ve svůj prospěch. Peyz zase s ledovým klidem získal několik triple killů a drtil jednoho soupeře za druhým. Tento výkon zajistil srovnání série.

Proto přišli FlyQuest s dalším překvapivým pickem – Zeri na midu, zatímco Massu hrál AP Kai’Su na botu. A právě devatenáctiletý botlaner vynesl svůj tým na vrchol. Gen.G sice udržovali kontrolu nad objektivy, ale FlyQuest si nakonec připsal obrovskou výhodu v podání Barona. Hra se dostala do late fáze a Quadova Zeri začala pořádně štípat. Jeden parádní teamfight rozbil napětí a jihokorejští borci se ocitli jednu hry od vypadnutí.

Čtvrtá hra byla velmi vyrovnaná, ale Canyon byl opět na své Nidalee. FlyQuest se snažili, ale každý jejich pokus o play vedla k tragédii. Gen.G byli neporazitelní, což vedlo k srovnání série na 2:2. Bylo jasné, že o postup do semifinále rozhodne až pátý zápas. Na SIlver Srapes došlo ve chvíli, o které si nikdo nemyslel, že na ní dojde.

Závěrečná hra přinesla napětí, jaké si fanoušci  ani nedokázali představit. FlyQuest vytasili svá esa z rukávu a uvařil nečekaný draft – Sett a Fiddlesticks. Ale Gen.G měli svůj plán – Smolder obklopen postavami, které měli zajistit wave clear a scalování. –, který po celou sérii nehrál podle očekávání, se v nejdůležitějším momentě probudil. Kromě bezchybného farmení sbíral potřebné killy a jeho Smolder byl naprosto nezastavitelný. I přes veškerou snahu FlyQuest nebyli schopni Gen.G zastavit.

Byli pouhý krůček od největšího zvratu v dějinách League of Legends, ale nakonec si světová jednička zajistila místo v semifinále. Na Jihokorejcích byla vidět úleva. Od vítězů MSI byl postup očekáván, ale ve čtvrtfinále se pořádně zapotili. Výkon zástupců LCS byl rozhodně úctyhodný.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.