Přejít k hlavnímu obsahu

Česko vyhrává Mistrovství světa v ledním hokeji

24. 5. 2010 | 03:08
Aby se o nás neříkalo, že jsme moc online, přinášíme zprávy i ze sportu opravdového. Česko ve včerejších večerních hodinách udolalo mužstvo Ruska 2-1 a po pěti letech se opět navrátili na trůn hokejového světa.
Výchozí obrázek

Aby se o nás neříkalo, že jsme moc online, přinášíme zprávy i ze sportu opravdového. Česko ve včerejších večerních hodinách udolalo mužstvo Ruska 2-1 a po pěti letech se opět navrátili na trůn hokejového světa.

Týmu, který dal trenér Vladimír Růžička před šampionátem dohromady málokdo z nás věřil, že by mohl dosáhnout na jakkýkoliv cenný kov, natož pak na titul mistrů světa. Reprezentaci, která měla ve svém jádru osm nováčků, po prohře s norským výběrem už málokdo věřil, že by mohla udělat takovouto díru do světa. Od zápasu s Kanadou se ale vše začalo měnit a hráči, kteří vyjížděli se symbolem českého státu na prsou, šli do všeho jako lvi. Nebáli se silnějších soupeřů a snad i díky velké dávce štěstí porazili na nájezdy severskou dvojku Finsko-Švédsko.

{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Francie} Francie6:2
{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Norsko} Norsko2:3
{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Švédsko} Švédsko2:1

V osmifinálové skupině Česko narazilo na skvěle hrající švýcarský výběr a i přesto, že prohráli 2:3 podali hráči skvělý výkon, který se s nimi přesunul do zápasů s Lotyšskem a Kanadou.

{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Švýcarsko} Švýcarsko2:3
{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Lotyšsko} Lotyšsko3:1
{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Kanada} Kanada3:2

Ve čtvrtfinále Česko pak narazilo na tradiční rivaly z Finska. Ti před turnajem stáli před stejným problémem jako jejich soupeři, mnoho posil ze zámořské NHL jim nedorazilo. "Odvetu za Vancouver" jak se zápasu říkalo, nakonec museli rozhodnout samostatné nájezdy a šťastná volba Lukáše Kašpara a Jana Marka katapultovala české družstvo do semifinále, do chřtánu švédských "Tre kronors".

{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Finsko} Finsko2:1sn

Semifinále jak má být. Česká reprezentace naskočila do zápasu proti Švédsku velmi svižně, ovšem vedení se ujali švédští hráči a i štěstíčko se jich drželo skoro až do konce zápasu. Sedm sekund před koncem utkání ovšem vypálil Karel Rachůnek a "Rachna-kachna" nám vystřelil prodloužení. V tom se stejně jako v zápase proti Finsku nerozhodlo a opět jsme byli donuceni zažít onu srdeční atmosféru, kdy balancujete nad hranou vysoké skály. Lukáš Kašpar a Jan Marek opět dokázali, že jsou experty na nájezdy a posunuli český výběr do finále.

{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Švédsko} Švédsko3:2sn

Boj dvou velmocí, "Ruská mašina" nebo omlazený a hlavně evropský výběr Česka vyhraje titul? Ruské hvězdy sice naháněli strach, ovšem bojovnost českého týmu se jim vyrovnala a jako jeden tým si šel za vítězstvím. Už ve dvacáté vteřině Jakub Klepiš napálil puk do odkryté části Varlamovi klece a reprezentace vedla 1:0! Do konce první třetiny se týmu podařilo uhájit tento stav a na konci druhé dokonce i navýšit. To když obránce Karel Rachůnek zatáhl puk do útočné třetiny a nahodil puk před branku, kde se puk odrazil od bruslí kapitána Tomáše Rolinka. Česko pak přetrpělo i krutý tlak ruského týmu a i přesto, že se podařilo hvězdě Detroit Red Wings Pavlu Datsjukovi snížit na 1:2, nic to nezměnilo na tom, že po pěti letech se Česká Republika vrátila na trůn ledního hokeje.

{#Česká Republika} Česká Republikavs{#Ruská federace} Rusko2:1
Závěrem slovy Petra "fYcak" Račáka, redaktora Okříšských novin a jednoho z adminů zde na PLAYzone.cz - "Zkrátka a dobře si Češi nenechali vzít jedinečnost zlatého hat-tricku, který bude minimálně po následující tři roky patřit pouze jim."

Reprezentanti České Republiky

Tomáš VokounOndřej PavelecJakub ŠtěpánekMichal Rozsíval
Karel RachůnekMiroslav BlaťákPetr ČáslavaTomáš Mojžíš
Ondřej NěmecFilip NovákMichal BarinkaPetr Gřegořek
Jaromír JágrJakub VoráčekJiří NovotnýJan Marek
Tomáš RolinekLukáš KašparJakub KlepišRoman Červenka
Petr HubáčekMarek KvapilPetr KoukalPetr Vampola
Martin Růžička   

Fota převzata z portálu centrum.cz