Přejít k hlavnímu obsahu

Toki exkluzivně: Jednou chci do Koreje nebo Švédska

21. 9. 2010 | 00:00 Counter Strike 1.6
Poté, co jsme vám přinesli rozhovory s předními českými hráči, jsme se rozhodli zabrouzdat do vod neprobádaných.Tentokrát jsme si vzali na paškál jednoho z nejznámějších adminů česko-slovenské scény, slavného DotA hráče, Marka-Martina "TokiDoki" Matysku.
Výchozí obrázek

Poté, co jsme vám přinesli rozhovory s předními českými hráči, jsme se rozhodli zabrouzdat do vod neprobádaných.Tentokrát jsme si vzali na paškál jednoho z nejznámějších adminů česko-slovenské scény, slavného DotA hráče, Marka-Martina "TokiDoki" Matysku.

Toki-ho většina z vás zná jako ikonu a symbol brněnské herny Velký Špalíček, kde on a jeho kamarádi vedou jednu z posledních velkých bašt českých heren. Málokdo ale ví, že tento hráč patří k předním hráčům česko-slovenské scény ve hře Defend of the Ancients a je to navíc základní pilíř mix-týmu Noční Klub, který vede Zdeněk "eGy" Cibulka.

Zdravím tě Toki, jak bylo dneska ve Špalíčku?

Ahoj Man1, klasická směna, strašná nuda.

Nikdo ti dneska neukradl myš nebo klávesnici?

Nene, tihle experti chodí jen o MZH... (smích)

Teď o víkendu se zrovna jeden konal, jak vůbec vypadá takovej tvůj den, když se koná MZH?

Hele to je jednoduchý. V pátek přijdu do herny kolem osmé hodiny, dám si kebab, chvilku relax a pak začíná příprava.

Co všechno připravuješ?

V deset večer vypnu všechny počítače, na každém vypneme s kolegou "vakcínu" (software na loadování image při bootu), nahrajem náš MZH profil, to trvá tak čtyři až pět hodin, když teda sečtu i updatování steamu a podobných věcí. Okolo páté až šesté ráno si hodim šlofíka a pak otvíráme.

Už si ve Špalíčku zažil nějaký ty turnaje, který myslíš, byl asi ten nejhorší? (Kromě toho, kdy jste byli okradeni)

Zažil jsem jich vážně dost, ten, na kterém jsme přišli o myši a sluchátka rozhodně nebyl ten nejhorší, já osobně bych hodnotil nejhůř asi TOPOLAN a Venom LAN, které se u nás konali. Sice jsme nepřišli o žádný HW, ale turnaj neměl žádnou kvalitu ani odbornou péči a to mi vadí nejvíc.

Vzal sis z toho nějaké ponaučení? Radíš se s jinými organizátory, jestli to má smysl tu LANku u vás pořádat?

Největší ponaučení jsem si rozhodně vzal z TOPOLANu, kde se se mnou organizátor tehdá o ničem dopředu nedomlouval a taky to tak dopadlo. Pamatuju si, jak jsem v jednu hodinu ráno uháněl Mildu, ať mi pomůže s mými 1st carrier servery. Co se rad týče, u nás je to jednoduchý, když za LANkou stojí Jump, milda nebo PLAYzone.cz, tak se na to hned koukám líp, protože vím, že komunikace bude bezproblémová.

POPISEK OBRAZKU
Toki po vítězství na Quietus Day 2010

Ty se ale nezabýváš jen adminováním a obsluhováním návštěvníků. Jsi také vášnivý hráč CS 1.6, Doty a HoN-ka. Jak se ti třeba líbil Quietus Day, kde jsi vyhrál ve 2v2 turnaji?

Tak s CS 1.6 to je jednoduchý, to jsem začal hrát, když jsem ve svém útlém mládí potkal gh0sta. DotA byla větší zábava a hrával jsem jí hlavně díky tomu, že jsem jí hrál se svým bratrem. Tohle mi nedávno připomnělo duo aOBEK-raf na nedávném WCG, co se u nás konalo. HoN jsem fetoval dost zezačátku, ale nemám teď nějak motivaci a ani důvod ho hrát, radši si zapnu StarCraft 2.

Quietus-Day mě tenhle rok tak trochu rozhodilo, organizace byla špatná (šest hodin jsem čekal na síťák, kterej jsem si s gh0stem společně museli i nacvaknout), plus 1.6 servery s pingem 20-30...

DotA ale dopadla klasicky, obhajoval jsem zlato z minulýho roku stejným stylem a věřil jsem si. Sliboval jsem si, že potrénuju, ale nebyl na to vůbec čas (s klukama z Nočního Klubu jsme totiž fetovali CSko)! Takže jsem tam přišel úplně nanovo a hned ten úvodní kvalifikační zápas prohrál, což mě hodně nahecovalo a prošel jsem skupinou s čistými zápasy 5- 7-2 2/0. Pak přišlo playoff, to šlo docela zlehka, jediná zajímavá část turnaje byla ta, když jsem se potkal s hráčem, co se snažil vyhrát stejným stylem jako já, tedy 1v2. Neobstál ovšem proti mému warlock-kunka, pak už následovali zápasy v mé dominanci až do grand finále, kde jsem prohrál první mapu a následně v druhé mapě picknul KUNKA-Necrolyte a i přes score 7-3 pro soupeře jsem hru zdárně upushoval do konce.

Takže sis nakonec i Quietus Day užil? Další dvě vyhrané medaile v kapse, to se jen tak nevidí. Jak se ty díváš na souboj DotA X HoN. Co tě na HoN zaujalo zezačátku a teď už tě to moc neláká?

Quietus-Day jsme si užil už jen z důvodu, že jsem tam byl s Nočním Klubem, viděl jsem hodně známých lidí a prostě klasická LAN<3, jen mě mrzelo, že v organizaci to šlo tak dozadu.

Souboj DotA x HoN je hodně diskutabilní, teď je to pro mě v úrovni CS 1.6 x CS:S, ale věřím, že má HoN silnej potenciál a může se "přemorfovat" do formy lepší, než je DotA. Pro mě je DotA rozhodně pořád těžší než HoN, hlavně kvůli složitosti animací u hrdinů, což se v HoN víceméně oddělalo, především  mě pak zaujalo jako nová možnost hraní do budoucna. Já jsem vlastně hrál od prvních deseti tisích beta klíčů v Evropě a užil jsem si to, ale už v betě jsem říkal, že přidělávaj X nových hrdinů každých pár týdnů, ale na animace nesahali. A teď už vůbec nehraju a na mém účtu teď povětšinou hrává Salva.

Salva je tvůj častý společník, společně s ním hraješ i za známý CS 1.6 tým Noční Klub. Zkus nám popsat v rychlosti jeho historii?

Salva je rozhodně hráč, kterej dojede, umí zastřílet a i když toho moc nenamluví, tak se sním dobře hraje. Noční Klub vznikl dlouho předtím, než jsem s klukama začal střílet, takže tohle je spíš otázka na eGyho. Nicméně pro mě je Noční Klub srdcovka s eGyho duchem. Řekl bych, že eGyho cupení nakazilo všechny, kdo kdy v NK hráli, teda až na Hawaie, ten cupět neumí.

Je ale vidět, že se více přikláníš k DotA, ale na takový Quietus Day jste, jak si řekl trénovali. Sám jsem tě viděl trénovat celou noc na hlavní zápasy turnaje. Budeš se do budoucna věnovat CSku i víc, nebo budeš zkoušet nové a nové hry, viz. tvé zalíbení ve SC2?

To rozhodně, na LAN akce vždy trénuju, třeba před "sileskou" (LanCraft Silesia) jsem měl nahráno stodvacet hodin za dva týdny, protože jsem měl chuť hrát a nějakou motivaci... A to moje DM fetování noc před hracím dnem to už je asi kult. Sice ostatní flejmujou, že nekalím, ale mně se pak líp hraje. Stačí visinky a redbull a Toki je back on-line. Co se Counter Striku týče, víc se mu asi věnovat nebudu, lidi se kterýma jsem hrával rád, už pomalu zavírají CS rakev a s těma novýma mladýma mě to moc nebaví. Nezkouším zase tolik nových her, při StarCraftu 2 jsem si byl jistej, že na pár měsíců opouštím reálný život a zatím se tak úspěšně děje.

 


Noční Klub - zleva gh0st, Toki, eGy, salva a hawai

Přiznej se, máš radši Zergy nebo Terrany? Nebo jedeš na Protossech?

Nejradši mám Zergy, nejlíp hraju za Terrany (reaper/marauder abuse), ale nejjistější jsem za Protossy. Né vážně, když chci vyhrát, tak hraju za Terrany.

Kdo tě ke SC2 přivedl? Hraješ ho i na ESL nebo jen tak forfun s kamarády?

StarCraft 2 mě přivedla ke StarCraftu 2. Byl to dlouholetej plán si ho vzít a focusnout hru co to pujde, snad půjdu na úroveň třeba jako v DotA. Zatím hledám ideální styl hraní, ale věřím si. Zatím jsem ho hrál jen v kvalifikaci na GIGABYTE ligu na PLAYzone, kde jsem hrál první zápas 2:0 a druhý kontumačně za nedostavení. Ale to půjde.

Takže individuálně to vypadá dobře, co týmově? Sehnal sis nějaké spoluhráče na klanovou soutěž?

Individuálně to hlavně vypadá na pět až osm hodin denně, protože teď mám dost času, takže se těším na nejbližší LAN akce/MZH. Týmově, heh, tím, že na scéně vůbec nevystupuju, tak tým nemám. Nejsem styl co by hledal tým, spíš počkám na nějakou akci, kde se třeba ukážu a vyhraju a někdo mi dá nějakou nabídku.

Co takhle zahraničí? To tě nikdy nelákalo hrát v zahraničí s někým nebo tak? Ať už DotA nebo právě zmiňovaný SC2?

To je strašně lákavý, už několikrát jsem přemýšlel, buď o Švédsku nebo do Asie, ale chtěl bych tam už jet s tím, že jsem připraven vyhrávat a né se tam pachtit. Líbí se mi styl Idry a The little one (oba dva SC2 hráči), kteří to teďka v Koreji owní.

Co se posvátný Toki chystá dělat v příštích pár měsících?

Tak rozhodně asi hrát, hrát, hrát, hrát, hrát, pracovat, pracovat, hrát, hrát, hrát, hrát, hrát, hrát, turnaj, hrát, hrát, hrát a pak možná nějakeje Silvestr ve Špalku SC style? Né, vážně, asi hodně hrát StarCraft, nějaký to CS a GIGABYTE kvalda, ale jinak asi nic moc zvláštního.

Co LANky ve Špalíčku? Budeme tě na nich moci zahlédnout minimálně do konce příštího roku?

Já rozhodně nějak ukvapeně končit nehodlám, myslím, že jsem Špalku přinesl dost a dost ještě přinesu.

Já se už teď  těším na finále GB ligy, které proběhne v Brně a snad se tam zase uvidíme, ještě jednou díky Toki za tvůj čas a snad se ti bude dařit a budeš top1!

Oujee, měj se a top1 nevim, PredYho replaye koukám co to jde a zatím se jen učím.

Snad si to PredY přečte, jestli máš ještě něco na srdci, teď je ta správná chvíle.

Na srdci mám snad jen to, že za hoďku přijde eGy (rozhovor vytvořen okolo sedmé hodiny) do herny a budem rozdávat hlavy v GIGABYTU. CU on LAN