Přejít k hlavnímu obsahu

Začínáme s TF2: Základy

28. 9. 2010 | 16:33 Začínáme s TF2: Základy
Team Fortress 2 - hra, která je mnohými považována za kreslenou střílečku vhodnou akorát tak na pobíhání po public serverech. Tito lidé ovšem žijí v krutém omylu. Často opomíjenou soutěžní stránku této hry si představíme v několika dílném seriálu, který zároveň poslouží úplným nováčkům k rychlejší orientaci v této hře.
Výchozí obrázek

Team Fortress 2 - hra, která je mnohými považována za kreslenou střílečku vhodnou akorát tak na pobíhání po public serverech. Tito lidé ovšem žijí v krutém omylu. Často opomíjenou soutěžní stránku této hry si představíme v několika dílném seriálu, který zároveň poslouží úplným nováčkům k rychlejší orientaci v této hře.

Základem hry je devět povolání. Jsou rozdělené do tří skupin podle předem daného způsobu jejich využití - ofenzivní, defenzivní a podpůrné. Každé povolání má svoje výhody i nevýhody (např. scout je nejrychlejší a nejmrštnější postava ve hře, ale oproti ostatním osmi třídám má nejmíň HP) a je vybavena vlastnostmi a zbraněmi, které si přímo nutí rozdílné strategie a styly hraní.

Cílem tohoto článku ale není do detailu popisovat tuto hru a proto se rovnou zaměříme na to, co nás zajímá nejvíce. Soutěžní neboli kompetivní hraní tuto hru docela rázným způsobem změní. Slovíčko TEAM v názvu hry je opravdu na místě. Rychle zapomeňte na to, že někam naběhnete, "rozdáte" pět hlav a budete mistry světa. Jednotlivec v této hře sám nezmůže prakticky nic. Týmová spolupráce se zde posouvá na úplně novou úroveň a tým který nespolupracuje, je již od začátku odsouzen k záhubě.

Formát

Formátů zápasů je několik, my se zaměříme na nejpopulárnější 6v6, kde proti sobě nastupují dva šestičlenné týmy. V zájmu zachování smysluplnosti hry, jsou v těchto zápasech zavedeny tzv. "classlimity". Kadý tým může použít maximálně dvě stejná povolání, Medic a Demoman jsou omezeni na pouze jedno povolání v týmu. Nejčastější složení týmu vypadá následovně: 2x Soldier, 2x Scout, 1x Demoman a 1x Medic. Ostatní povolání zde sice chybí, ale to neznamená, že by se v zápasech vůbec nevyužívali. Tyto povolání se nasazují ve specifických situacích a obvykle si svou herní třídu mění jeden ze Scoutů (Sniper na dobývání posledního pointu, Engineer na jeho obranu, Spy na překvapení soupeře, atd.).

Pokud se chystáte proniknout do tajů kompetitivního hraní, je ovládání jedné z hlavních herních tříd (Soldier, Scout, Medic, Demoman) NUTNOSTÍ!

Team Fortress 2

Smrtící kombinace herních tříd v 6v6 hře

Mapy

Zápasy se odehrávají na tzv. "5-control-point" (5CP) mapách. Na mapě je celkem 5 za sebou jdoucích bodů, který musí jeden tým obsadit, aby si připsal bod za vyhrané kolo. Na začátku kola má každý tým zabráno po dvou bodech a poslední bod (střed-mid) umístěný uprostřed mapy je neutrální. Je proto velice důležité kdo vyhraje počáteční souboj o střed na začátku kola. Pokud váš tým uspěje, získáte nad soupeřem důležitou převahu (kterou je ovšem velmi snadné ztratit) a vaše šance na úspěch jsou mnohem větší. Body se obsazují postupně, oba týmy se tak doslova na mapě přetlačují.

Jedna mapa se hraje 30 minut. Ke zkrácení nudných zápasů, které jsou jednoznačné, se postupem času zavedlo pravidlo pětibodového rozdílu ve skóre (windifference). Pokud jeden tým získá pětibodový náskok (např. 5:0, 6:1, apod.) na svého soupeře, mapa automaticky končí i před uběhnutím časového limitu.

Existují ještě tzv. "Attack/Defend" mapy (např. Gravelpit), které se nehrají tak často, ale občas na ně můžete narazit. Na těchto mapách vítězí tým, který nastaví lepší čas (tzv. StopWatch) za útočící stranu, nebo ubrání více control pointů.

Mapa cp_granary

Střed - jedna z nejdůležitějších částí mapy

Co vše je potřeba

  • Originální hra Team Fortress 2. O nějaký nonsteam se ani nepokoušejte. 350-400 Kč za takovouto hru je naprosto směšná částka.
  • Komunikační program. Jak evropská, tak i Česko-slovenská TF2 komunita z 99% funguje na programu Mumble (odkaz na stažení). Jeho vlastnictví je povinností.
  • IRC klient - není nutností, ale pokud to myslíte vážně, bude se vám hodit.
  • Vytrvalost. Nestanete se dobrým hráčem TF2 ze dne na den. Vše chce svůj čas. Hlavní je nevzdát to po prvním neúspěchu (ani po desátém,...).

Kde začít?

Přečetli jste tento krátký úvod, máte odehráno pár desítek hodin na public serverech a rozhodli jste se jít do toho. Co teď?

Nejlepším začátkem pro absolutního nováčka v kompetitivním TF2 je web www.tf2lobby.com. Tento velmi povedený web slouží ke skládání 6v6 mixů v TF2. Úroveň takovéto hry je všelijaká. Můžete narazit na poměrně slušné hráče, se kterými si hru užijete, ale můžete také narazit na bandu duševně slabších jedinců, kteří vám celou hru akorát zkazí. Stále to sice nebude ta pravá 6v6 hra, ale je to určitý krůček kupředu oproti chaosu na public serveru.

Jeden z návštěvníků PLAYzone sepsal krátký návod na registraci ve svém blogu. Může se vám hodit.

Pokračování

Jak již bylo zmíněno na začátku, jedná se o několika dílný seriál článků. V dalších dílech se podíváme detailněji na úlohu jednotlivých herních tříd v kompetitivní hře, něco málo o strategiích, různé další informace, apod. A kdy že máme ten další díl očekávat? Žádný konkrétní termín není, až to bude, tak to bude.

Bonus na konec

Team Fortress 2 je vysoce návyková hra, která je velice atraktivní jak pro samotné hráče, tak případné diváky. Není náhodou, že několika posledních větších LAN akcích, kde se TF2 objevil (Assembly Summer/Winter, Multiplay i-Series), dokázala tato hra vzbudit největší zájem ze strany diváků ve srovnání oproti ostatním hrám. Jak vypadá finálový zápas mezi dvěma toptýmy můžete zhlédnout v následujícím videu: Finále i40: Team Dignitas vs. Epsylon eSports

Zdroj: Ubercharged