Přejít k hlavnímu obsahu

Worlds Skupina A: EDG, SKT, AHQ, C9

1. 10. 2017 | 14:52 League of Legends
Mistrovství Světa v League of Legends pomalu ale jistě přechází do hlavní skupinové fáze. Šestnáct nejlepších týmů na naší planetě se rozdělilo do čtyř skupin po čtyřech týmech. Z každé skupiny postoupí polovina týmů (tedy 2) do čtvrtfinále. Ve skupinové fázi odehraje každý tým dva Bo1 zápasy proti každému ze svých soupeřů ve skupině. 
Výchozí obrázek

Mistrovství Světa v League of Legends pomalu ale jistě přechází do hlavní skupinové fáze. Šestnáct nejlepších týmů na naší planetě se rozdělilo do čtyř skupin po čtyřech týmech. Z každé skupiny postoupí polovina týmů (tedy 2) do čtvrtfinále. Ve skupinové fázi odehraje každý tým dva Bo1 zápasy proti každému ze svých soupeřů ve skupině. 

V tomto článku se podíváme podrobněji na skupinu A. V této skupině se proti sobě postaví celky Edward Gaming (Čína #1), SK Telecom T1 (Korea #2), Ahq e-Sports Club (Taiwan #2) a Cloud9 (Severní Amerika #3). Všechny týmy jdou do turnaje s vysokými ambicemi a všechny týmy si mají co dokazovat. 

SK Telecom T1


PZ tip na umístění: 1.

Už jen sestava okolo hvězdného Fakera z SK Telecom T1 má před sebou velmi těžký úkol, a to obhájit již potřetí za sebou titul mistrů Světa. Letos podobně jako loni ale nejdou z Koreji jako nejlepší tým. Ve finále letního splitu LCK je totiž porazil tým Longzhu Gaming, který po nich převzal korejskou vládu. 

V této skupině je SKT ale každopádně jasným favoritem a i kdyby ztratili jen jednu ze šesti her, bylo by to pro ně velké zklamání. V sestavě mají talentované a zároveň zkušené hráče na všech pozicích. Jejich problémy by mohly začít tehdy, pokud se soupeřům podaří zaměřit na jednu lajnu. Hráči jako Huni, Peanut i Bang totiž mají tendenci tiltovat hry, ve kterých se jim nedaří, mezitímco ty ve kterých se jim daří, dokáží zářit více než kdokoliv jiný. Před skupinovou fází ale měli SKT spoustu času se na zápasy připravit a právě tuto slabinu by si měli pohlídat.

Edward Gaming


PZ tip na umístění: 2.

Co dokazovat mají i Číňané z Edward Gaming. Tento tým totiž na mezinárodní úrovni už několikrát zklamal a i nyní jsou i přes jejich triumf v LPL označováni za velmi nevyzpytatelný tým. Na Worlds loni nedokázali obsadit první místo v jedné z nejlehčích skupin (H2K, AHQ, INTZ) a v posledních dvou letech podlehli jasně ve čtvrtfinále 1:3 Rox Tigers(2016) a 0:3 Fnatic(2015). I když jsou favority na postup z druhého místa, rozhodně by rádi potrápili i blahořečené SKT.

Edward Gaming mají velmi silného midlanera Scouta, který dříve hrál právě jako náhradník Fakera v SKT. Proti velké konkurenci však může mít Scout velmi těžké se prosadit, což jsme měli možnost vidět i vloni, kdy se na midu ještě střídal s Pawnem. Velkým želízkem v ohni je pro EDG mladičký marksman iBoy, který dovedl čínský tým k vítězství v letním splitu LPL. Společně s podporou zkušeného supporta Meiko by se mu mohlo podařit táhnout svůj tým právě jako v LPL play-off.

Problém pro Edward Gaming je, že potřebují, aby se jeden z jejich carry hráčů rozpálil do ruda a rozdával neuvěřitelný damage, protože po makro stránce rozhodně nejsou napřed oproti americkým Cloud9 a rozhodně budou zaostávat za SKT. Hodně bude záležet i na formě junglera tohoto týmu, Clearlove, který sice dlouhodobě patří mezi světovou junglerskou smetánku, ale na Worlds se mu zatím nedařilo navázat na své úspěchy z domácí scény. Sečteno a podtrženo, Edward Gaming nemusí být tak silní, jak se zdá. O tom svědčí i to, že je světoví experti i přes jejich triumf v LPL považují za nejslabší čínský tým na Worlds. Čínské play-off totiž bylo pořádně vyrovnané a všechny zápasy od semifinále dál skončily v poměru 3:2.

Ahq e-Sports Club


PZ tip na umístění: 4.

Tým Ahq e-Sports by měl být největším outsiderem v této skupině. Taiwan celkově na letošních Worlds platí za nejslabší major region. Na druhou stranu to ale pro Ahq znamená, že mohou pouze překvapit. Tento tým sice možná není nejsilnější po makro stránce hry, ale nekontrolovaná agrese, kterou tento tým dokáže vyprodukovat, jim může být ku prospěchu a to hlavně v systému Bo1 zápasů.

Taiwanský tým má za sebou sice celou řadu účastí na Worlds a letos jedou ve stejné sestavě jako loni. I přesto to však vypadá, že uvidíme spíše slabší verzi toho, co jsme měli možnost vidět v předchozích sezónách. Jejich pohyb po mapě je opravdu velkou slabinou a ani individuálně na tom nejsou hráči nijak skvěle. Ziv na toplajně je dlouhodobě označován za jednoho z nejlepších toplanerů světa, ale v posledním splitu se na své poměry spíše trápil.

Hvězdné výkony nejspíš nezopakuje ani hvězdný midlaner Westdoor, který v dřívějších letech byl hlavní hvězdou tohoto týmu. Nyní je ale spíše kritizován a vyzdvihován je náhradník Chawy, kterému se však nedaří tak dobře spolupracovat se svým týmem, což se nejvíce ukazuje hlavně na hře junglera Mountaina.

Cloud9


PZ tip na umístění: 3.

Severoamerický celek Cloud9 je černým koněm této skupiny. Postoupili do hlavní části turnaje skrze play-in a mají tedy jednu nevýhodu - jejich soupeři se na ně mohly lépe připravit. Cloud9 na druhou stranu jdou do skupinové fáze bez porážky a proti týmům jako EDG a AHQ rozhodně mají na to nějaké ty body uhrát.

Jejich šňůra výher je však také dost ovlivněna tím, že proti nim zatím v podstatě nestál silnější tým. Proti SKT by neměli mít podle všeho šanci, pokud se nepochlubí nějakou cheese taktikou, kterou nebudou SKT mít možnost předvídat. Jak EDG, tak hlavně AHQ budou pro ně ale týmy, na kterých budou chtít získat body a kvalifikovat se do vysněné bracket stage.

Cloud9 by mohli těžit z aktuální skvělé formy marksmana Sneakyho, který ke konci summer splitu v LCS začal znovu ohromovat diváky a úspěšně to přenesl i na světový šampionát Číně. To mělo pozitivní vliv i na zbytek týmu a Cloud9 už tak nemusí hrát jen kolem outplayera Jensena na midu. Ten sám bude mít proti velké konkurenci midařů velmi složité se prosadit, což může styl hry Cloud9 hodně ovlivnit.

Štítky: Worlds