Přejít k hlavnímu obsahu

Proč progameři vydělávají v pokeru miliony?

21. 1. 2012 | 23:56 Poker
Poker Texas Holdem je mimořádně zábavná a taktická hra, která v posledním letech zažívá celosvětový boom. Už i nejlepší čeští hráči pokeru jsou schopní vydělat pokerem statisíce ba dokonce miliony korun. Spojí tak příjemné s užitečným a jejich zábava pro ně znamená i velmi lukrativní práci. Když se podíváme na seznam nejlepších pokerových hráčů, najdeme mezi nimi řadu jmen z řad nejúspěšnějších progamers. Logicky se tak nabízí úvaha, co mají tyto 2 disciplíny společné?
Výchozí obrázek

Poker Texas Holdem je mimořádně zábavná a taktická hra, která v posledním letech zažívá celosvětový boom. Už i nejlepší čeští hráči pokeru jsou schopní vydělat pokerem statisíce ba dokonce miliony korun. Spojí tak příjemné s užitečným a jejich zábava pro ně znamená i velmi lukrativní práci. Když se podíváme na seznam nejlepších pokerových hráčů, najdeme mezi nimi řadu jmen z řad nejúspěšnějších progamers. Logicky se tak nabízí úvaha, co mají tyto 2 disciplíny společné?

online poker

Mýty o tom, že poker je hra o štěstí, jsou už dávno vyvráceny. Moderní online poker je především o taktice, plánování a schoponostech dělat rychle důležitá rozhodnutí. Každý úspěšný hráč by tak měl mít především tyto vlastnosti:

  • Rychlost rozhodování – velmi dobří on-line hráči hrají najednou na několika desítkách pokerových stolů. Na jednotlivá rozhodnutí mají proto pouze zlomek času, přičemž každé špatné rozhodnutí znamená ztrátu peněz, každé správné naopak výdělek.
  • Koncentrace  – tato intenzivní hra na mnoha stolech obvykle probíhá po dobu několika hodin. Hráč potřebuje udržet koncentraci, aby využil všech možností, kdy zaútočit na pasivnější hru soupeře a naopak vydržel hrát defenzivně o málo peněz v momentě kdy mu nechodí karty.
  • Taktika – u pokerového stolu sedíte pokaždé proti různým hráčům. Analýza situace a zvolení odlišných taktik proti různým typům hráčů je základním kamenem úspěchu.
  • Schopnost odhadu situace – i v pokeru je velmi důležité předvídat situaci – pokud je u stolu velmi útočný hráč, velmi pravděpodobně bude hrát agresivně i se špatnými kartami a my jej vlákáme do pasti tím, že budeme předstírat slabost a necháme jej vsázet.
  • Skrytí vlastní taktiky, blafování – pro každého pokerového hráče je velmi důležité, aby svoji taktiku před ostatními hráči co nejlépe skryl a aby uměl v určitých situacích i správně blafovat (tzn. navenek reprezentovat silnou kombinaci), podobně jako když posíláte falešný útok na odlákání pozornosti.
  • Pravděpodobnost – poker je i o matematických výpočtech především z kategorie pravděpodobnosti. Během krátké chvilky tak znamená přesný výpočet rozdíl mezi dobrým a špatným hráčem.
  • Výdrž a efektivní práce s počítačem – pro velký úspěch v pokeru hráč prosedí u hry mnoho času. Další čas u počítače stráví studováním vhodných strategií na oblíbeném pokerovém portálu.

Když se podíváme na vlastnosti pokerových profíků a srovnáme je s vlastnostmi profesionálního gaming hráče, je jasné, proč jsou profesionální hráči tak úspěšní i v pokerovém světě. Pojďme se podívat alespoň na 2 konkrétní příklady:

Bertrand „ElkY“ Grospellier

 
Třicetiletý Francouz má za sebou hvězdnou kariéru profesionálního hráče především ve Starcraftu a Warcraftu III – za všechny jeho úspěchy můžeme jmenovat druhé místo ve World Cyber Games (2001) a první místo v Euro Cyber Games (2003). Jeho hvězdná gaming kariéra dále pokračuje v pokeru, kde získal již všechny 3 nejprestižnější světové trofeje – WSOP (mistrovství světa v pokeru), EPT (evropská pokerová tour) a WPT (světová pokerová tour). Jeho celkové příjmy z pokeru jsou více než 8,4 milionu dolarů!

Filip „Drateks“ Nechanský

 
Filip je momentálně jeden z nejlepších on-line tuzemských hráčů. Jeho gamingová kariéra začala s „Age of Mythology“, ve kterém se stal dvojnásobným mistrem republiky a byl i v první světové pětce na World Cyber Games v Seattlu. Poté se začal výhradně věnovat on-line pokeru, ve kterém má do dnešního dne zisky více než 250 000 dolarů! 

Kde a jak začít hrát poker?
PLAYzone Vám nyní přináší exkluzivní příležitost, jak se naučit hrát dobře poker, získat 50$ na hraní pokeru zcela zdarma a mít přístup k nejlepším strategickým materiálům o pokeru online. Navázali jsme totiž partnerství s největší on-line pokerovou školou světa PokerStrategy.com, ze kterého nyní můžete těžit i vy! Stránky PokerStrategy.com jsou kompletně v českém jazyce, pro registrované uživatele zcela zdarma a každý uživatel PLAYzone obdrží od PokerStrategy.com 50$ na hraní online pokeru na vybranou pokerovou online hernu. Na PokerStrategy.com na vás čeká

  • Přístup k nejlepším strategickým článkům
  • Stovky prvotřídních stategických videí od pokerových profesionálů
  • Online tréninky s nejlepšími tuzemskými trenéry 5x týdně
  • Rozbory pokerových situací od profesionálního týmu hand judgů
  • Přátelská česko-slovenská komunita hráčů
  • 50$ zdarma na hraní pokeru, takže si můžete hraní vyzkoušet bez vlastní investice
  • Další skvělé bonusy a promo akce
  • Uživatelé PLAYzone se na PokerStrategy.com mohou těšit na PLAYzone-PokerStrategy.com sponzorované turnaje v pokeru a další společné akce

online poker

PLAYzone bude s PokerStrategy.com do budoucna připravovat i další promo akce a pokerové bonusy pro naše uživatele, proto neváhejte a zaregistrujte se na PokerStrategy.com  – vaše pokerová kariéra může začít ještě dnes!