Přejít k hlavnímu obsahu

Je možné vydělávat pokerem?

15. 2. 2012 | 08:06 Poker
Kdo si chce pokerem vydělávat, musí být lepší než majorita ostatních. Je potřeba základní inteligence a je potřeba se vzdělávat. Bez náležité práce na sobě to nejde, říká Pavel Stehno, manažer pokerové školy Pokerstrategy.com.  
Výchozí obrázek

Kdo si chce pokerem vydělávat, musí být lepší než majorita ostatních. Je potřeba základní inteligence a je potřeba se vzdělávat. Bez náležité práce na sobě to nejde, říká Pavel Stehno, manažer pokerové školy Pokerstrategy.com.  

V souvislosti s rozjíždějícím se partnerstvím PLAYzone a PokerStrategy.com jsme si pozvali k rozhovoru Business Unit Managera PokerStrategy.com, Pavla Stehna. Dobrý den!
Dobrý den, nebo spíš “Ahoj”, v pokerové komunitě si všichni tykáme, tak snad to neurazí J  Všichni lidi kolem pokeru mě oslovují Cornie podle nicku na poker hernách, tak se pojďme spíš bavit neformálně, pokud vyhovuje? 

Ok, ideální! Dnes bychom si s tebou rádi popovídali o profitabilitě online pokeru a taky o společných projektech, které Playzone a PokerStrategy.com připravují.
Super, těším se! A zdravím všechny čtenáře Playzone. 


Nejprve něco o tobě. Pracuješ jako manažer pokerové školy Pokerstrategy.com pro ČR a Slovensko a zároveň jsi pokerový polo-profesionál. Předtím jsi působil ve společnosti Pricewaterhou­seCoopers (PwC) na dobře placené pozici. Jak se stane, že člověk opustí práci v daňovém poradenství a dá se na pokerový byznys?
Seběhlo se to dost rychle. Vystudoval jsem VŠE účetnictví a daně a od roku 2005 celkem 5 let pracoval v daňovém poradenství. Docela mě to bavilo a měl jsem dobrou práci, ale pracovat v daních nikdy nebyl můj sen. Není to nijak extra záživná práce. Ale nikdy nebyla rozumná alternativa a z rozjetého vlaku se vysedá těžko. Nakonec se mi to povedlo přes koníček. Poker mě vždycky bavil a snažil jsem se v něm zlepšovat. Někdy v půlce roku 2010 jsem zjistil, že si pokerem vydělám průměrně 50tis. Kč měsíčně a víc, ikdyž se jedná pořád jenom o zábavu, kterou hraji po večerech a ve volném čase. V tu chvíli jsem začal uvažovat o tom, jestli bych se pokerem nemohl živit.

online poker

Takže v ten moment jsi změnil práci a nastoupil do PokerStrategy.com?
Přesně tak, na PokerStrategy.com jsem byl vždycky aktivní uživatel a naučil jsem se tam hrát. Nechtěl jsem opustit práci a stát se na plno profíkem, ani ne tak proto, že bych se neuživil, ale spíš mě vždycky bavilo pracovat v kolektivu a nechtěl jsem zahodit svoje pracovní zkušenosti. Takže jsem se rozhodl najít si práci v pokerovém odvětví abych díky práci v pokeru měl lepší podmínky pro zlepšování se v pokeru a zvýšení výdělků pokerem. S tím, že co bude dál se uvidí.

Jak dlouho vlastně hraješ poker?
Začal jsem někdy před pěti lety, když jsme se s kamarády ze šachů scházeli u piva a hráli o pár stovek ještě pětikartový poker. Někdy v roce 2008 pak přišel do Česka Poker Texas Hold'em (pozn. autora: varianta pokeru s dvěma kartami na ruce) a my jsme zjistili, že ta hra je mnohem pestřejší a zábavnější. Pak jsme začali chodit do kasina na živé turnaje a postupně začali zkoušet hraní online. Na začátku jsem byl klasický prohrávající špatný hráč, tzv. „fishka“, takže mě to na počátku tak tisíc dolarů stálo. Přestal jsem kvůli tomu hrát online, protože mě samozřejmě nebavilo prohrávat peníze. Pak jsem objevil PokerStrategy.com a přečetl i nějaké články o strategiích a řekl jsem si, že tam dám posledních 100 dolarů a ještě jednou to zkusím. Ze 100 dolarů jsem se rychle dostal na 600 dolarů, posléze jsem začal hrát v jiné herně a od té doby jsem prakticky jen vybíral.

V současné době se pokerem živíš nebo pořád jen přivyděláváš?
Na podzim roku 2009 jsem se pokerem rozhodně neživil, ani jsem si jím nepřivydělával. Spíš jsem trávil čas hraním a čtením strategií, čímž jsem si postupně zvyšoval bankroll (pozn. autora: množství peněz, které má hráč pro hru). V první polovině roku 2010 jsem bankroll zvýšil na 4000 dolarů a mohl jsem si dovolit přejít na vyšší limit. Od léta 2010 jsem už měl bankroll dost slušný na to, abych mohl každý měsíc vybírat z pokerové herny pěkné částky. Obvykle jsem vydělal okolo 3tisíc dolarů za měsíc. V letošním roce je to už hodně zajímavé, třeba v lednu 2011 jsem vyhrál 15 tisíc dolarů. Pak zase byly slabší měsíce, únor a březen jsem vyhrál asi dva až tři tisíce. Graf za první čtvrtletí 2011 najdete zde http://img844.imageshack.us/img844/3927/2011graf.jpg  Potom jsem přešel na 2 měsíce na online turnaje a taky se docela dařilo http://img812.imageshack.us/img812/4145/roic.png  Postoupil jsem i na mistrovství světa WSOP v Las Vegas, které posléze vyhrál Martin Staszko, dnes už česká sportovní celebrita. V hracím sále ve Vegas jsme se s Martinem pravidelně potkávali a držel jsem mu palce.

Co se týká mne, pořád hraji jen po práci, takže si pokerem jen přivydělávám. Neměl jsem žádný minusový měsíc, hraju s rozvahou a postupně střádám plusík za plusíkem.  Vím, že bych se pokerem uživil i jako profík, ale byznys mě pořád baví víc.

online poker

Dokážeš odhadnout, kolik hráčů se u nás pokerem živí a kolik si jím průměrně vydělají?
Říká se, že na online pokeru je 10 % vyhrávajících a zbylých 90 % je sponzoruje.. Hráčů, kteří si u nás pokerem vydělají měsíčně deset tisíc korun a více, budou stovky, možná i tisíc nebo dva. Ale živit se ve smyslu, že vydělají sto tisíc dolarů ročně, tak těch jsou jednotky až desítky.

Jak je to s tím, že by se někdo rozhodl živit pokerem a chtěl na něm třeba vydělávat alespoň průměrný měsíční plat? Myslíš, že ta pravděpodobnost, že se to podaří, je velká? Dá se živit pokerem?
Určitě ano. Kdo se chce pokerem živit, tak prostě musí být lepší než majorita ostatních. Poker je v současnosti hodně populární, hraje ho pro zábavu hodně lidí. Hraje ho dost lidí, kteří si myslí, že jsou dobří, ale ve skutečnosti nejsou. Je samozřejmě potřeba nějaká základní inteligence, aby člověk pochopil principy, je potřeba přístup ke vzdělávání, tedy studovat články a videa a hodnotit odehrané hry. Dosáhnout výdělku přibližně tisíc dolarů za měsíc je při troše úsilí reálné prakticky pro každého. Jak ale říkám, bez náležité práce na sobě to nejde.

Dá se nějak obecně říci, kolik času věnovat studiu pokeru a kolik samotnému hraní?
Já bych ze začátku doporučil minimálně hodinu denně hrát a hodinu studovat. Ale úplně na začátku klidně čtyři hodiny studovat a hodinu hrát. Hrát je potřeba, aby člověk získal praxi, ale na začátku je nutné především studovat. Důležité je rovněž nehrát unavený a nebláznit. Když člověk prohraje, je to hodně o disciplíně a nesnažit se „smůlu“ prolomit za každou cenu.

Na kolik ovlivňují výdělek a samotnou hru emoce?
Výdělečný pokerový hráč má v sobě dvě dovednosti. Je to pokerové umění a schopnost být sám sobě manažerem. A „manažer“ podle mě tvoří minimálně polovinu úspěchu, protože když budu super dobrý hráč a dostanu se z 50 dolarů na 600 dolarů a pak se někde opiji či se rozhodnu, že dnes přijde ten večer, kdy zbohatnu a vsadím všechno na jeden turnaj, tak samozřejmě můžu mít smůlu a přijdu o všechno, i kdybych hrál sebelépe.

Když to shrneme, na co si má dát začátečník největší pozor? Kde dělají nováčci nejčastěji chybu?
Nejčastější chyba je, že nemají trpělivost. Přečtou si tři články, myslí si, že tomu rozumí. Z 50 dolarů se po dvou týdnech dostanou na 35 dolarů a ztratí víru. Přitom stačí jen vytrvat a dále se učit. Hlavně analyzovat svoje prohrané hry a hledat chyby. A třeba se to zastaví a začnou vyhrávat. A v momentě, když už mají nějaký pokerový um, začnou vyhrávat na nízkých limitech, mohou zvážit, zda nevložit další peníze, pokud chtějí urychlit ten rozvoj. Ale začít bez dostatečného umu hrát o větší peníze je nebezpečné.

Takže je to hodně i o vytrvalosti a výdrži. Prozradíme na tebe, že jsi sám dost aktivní gamer. Pomohlo ti to v pokeru a jaké hry máš rád?
To je pravda, hraním her jsem už strávil o dost víc času než pokerem. Nekouká z toho sice žádný výdělek, ale super odreagování. Začal jsem na civilizaci 1 (to je pro mě pořád nejlepší hra ze všech) a hrál všechny možné strategie, taky mám moc rád tahovky typu HOMM a fantasy hry. Uplně nejvíc jsem ujížděl na Warcraft3 DotA po síti v týmu s kámoši, to byly desítky hodin týdně. Naga slithice carry hero a jedem J Návyky z her mi v pokeru strašně moc pomohli, psali jsme o tom už v prvním článku na Playzone http://www.playzone.cz/clanky/proc-progamers-vydelavaji-v-pokeru-miliony  Kdo z Playzone hráčů se zaregistruje na PokerStrategy.com a udělá z našich 50usd v jednom z našich projektů Cornie challenge 10,000$ jako já a další naši úspěšní členové, tak slibuju že uspořádám Playzone privátní turnaj v dotce o ceny J

Jak je to tedy s těmi 50USD zdarma od PokerStrategy.com na hraní pokeru a co je Cornie challenge?
50usd zdarma na hraní pokeru dává PokerStrategy.com každému novému registrovanému členovi, který splní jednoduchý pokerový kvíz. Kvíz se skládá z nejjednodušších strategických otázek a ikdyž pokeru vůbec nerozumíte tak vám zabere tak 20 minut protože odpovědi na něj najdete přímo v článcích u otázek. Tím pádem se trochu vzděláte už na začátku a neprohrajete všechno najednou. Takže doporučuji všem si kvíz projít a získat svých 50usd na hraní.

No a Cornie challenge je náš pracovní projekt, který jsem spustil v srpnu. Je to o tom, že nováčci co čerstvě dostali 50usd na PokerStrategy.com mají za úkol (výzvu) udělat z těchto 50usd celkem 10,000$. A abych ukázal, že to není nic těžkého, rozhodl jsem se jít příkladem a výzvou sám projít.

online poker

Udělat 10,000$ z 50USD? Je to vůbec reálné a za jak dlouho případně?
V současné době máme v Cornieho výzvě několik desítek hráčů, skoro všichni jsou v profitu a 30 z nich už urazilo přes 10% cesty a 5 nejlepších včetně mne, už je za polovinou. Osobně počítám, že dokončím výzvu ke konci března, cca po 300,000 handách. Při 80,000 handách na měsíc je challenge 10,000usd otázkou 4 měsíců.  Současně to nikdy nebylo jednodušší, protože jsem osobně vypracoval návod krok za krokem co si člověk musí přečíst, jaké strategie používat atd. Najdete to u mne na blogu na PokerStrategy.com, blog už má v tuhle chvíli 83,700 zobrazení.

 

Ještě pro zajímavost přikládám svůj graf z challenge. http://img839.imageshack.us/img839/365/bbleden2012.jpg  jsou tam období kdy vám jde profit strmě nahoru (člověk hraje dobře a ještě k tomu má štěstí), mírně nahoru (hrajete dobře a faktor štěstí je neutrální), mírně nebo rychleji dolů (hrajete slušně, ale máte smůlu) a občas se člověk neubrání ani nějakému sešupu, tzv. „downswingu“, kdy to letí strmě dolů. Downswingy obvykle spustí standardní období smůly, ale člověk to nezvládne psychicky a začne hrát s krví v očích, potřebuje vyhrát každou handu a příliš urputně honí ztráty J To je velká chyba, v pokeru je potřeba se umět orientovat na dlouhodobý úspěch.  Když se podíváte na ten graf v dlouhodobém trendu, tak je zřejmé, že dobrý hráč dlouhodobě bude vždycky vyhrávat.

Na PokerStrategy.com působí kromě tebe i další pokeroví coachové. Kolik jich je a jak se jim daří v pokeru?
Aktuálně máme asi 15 coachů, hand judgů a video producerů. Všichni patří mezi nejlepší ze svého oboru a na našem webu mají členové zdarma přístup ke vzdělávacím materiálům od nich. Nedávno jsme dokonce měli 5ti denní pokerové soustředění v exotickém a slunném Gibraltaru pro naše nejlepší hráče. Jako motivaci přikládám týdenní graf jednoho z našich cash game coachů http://img40.imageshack.us/img40/560/lastweekofjan.png Další z našich coachů turnajové hry je pak dokonce 8. nejúspěšnější online hráč historie na světě. Graf radši nebudu zveřejňovat, aby se někomu nepodlomily kolena, ale je možné ho najít na internetu J

Pojďme na závěr trochu prozradit, co se připravuje pro uživatele v rámci spolupráce Playzone a PokerStrategy.com?
Poker je velmi zábavná, strategická a zároveň akční hra, u které si člověk přijde na spoustu zážitků, zkušeností, vítězství i porážek. Ve spolupráci s Playzone bychom rádi nabídli československým hráčům nejlepší možný pokerový zážitek a doprovodné promo akce pro tuto hru. To vše zdarma, s bonusy a nejlepším servisem. V blízké budoucnosti bude na Playzone spuštěna sekce Poker, připravujeme oficiální online poker ligu Playzone-PokerStrategy.com, sponzorované gamerské turnaje a mnoho dalšího. Velmi se těším na propojení komunit Playzone a PokerStrategy.com

O serveru Pokerstrategy.com

PokerStrategy.com byla založena v roce 2007 a od té doby rychle roste. Dnes zaměstnává na plný úvazek 280 lidí a přes 1000 pracovníků na volné noze, kteří vytvářejí stovky tisíc článků a videí o pokerové strategii, a poskytují službu hodnocení herních situací (hand evaluation) a spravují pokerové diskuze na fórech v 19 jazycích a ve více než 50 zemích světa.

Se svými více než 4,5 miliony členů představuje PokerStrategy.com největší světovou online pokerovou školu, do které se každodenně hlásí více než 6500 nových členů. Jedná se o nejúspěšnější mediální společnost v online pokerovém prostoru. PokerStrategy.com má sídlo na Gibraltaru.

Pro registraci na PokerStrategy.com a spuštění kvízu pro 50usd klikněte zde.

Štítky: pokerstrategy