Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s Tonim

8. 5. 2007 | 19:32 Rozhovor s Tonim
Len pred pár dňami sme rozbehli na portály United-Games Trackmaniu Nations a už dnes Vám prinášam rozhovor s najlepším hráčom TMN v Českej Republike - Tondou "Tonim" Bláhou. V rozhovore sa dočítate o medzinárodných a domácich úspechoch Toniho ale aj množstvo informácii ohľadom Trackmanie Nations samotnej. Zapnite si dobrú hudbu a nech sa páči pustite sa do čítania...
Výchozí obrázek



Len pred pár dňami sme rozbehli na portály United-Games Trackmaniu Nations a už dnes Vám prinášam rozhovor s najlepším hráčom TMN v Českej Republike - cze Tondou "Tonim" Bláhou. V rozhovore sa dočítate o medzinárodných a domácich úspechoch Toniho ale aj množstvo informácii ohľadom Trackmanie Nations samotnej. Zapnite si dobrú hudbu a nech sa páči pustite sa do čítania...

Real Life

H1tachi: Cafko Toni, začneme tradične pokús sa nám v krátkosti predstaviť, ako sa voláš, koľko máš rokov, odkiaľ si, študuješ alebo pracuješ?
Toni: Ahoj, jmenuju je Tonda Bláha, je mi 23 let a aktuálně dokončuju školu v Praze. V Praze tedy i trávim většinu času, bydlim zde na koleji. Jinak ale pocházim z jižních Čech, kousek od Českýho Krumlova.

H1tachi: Čo konkrétne študuješ na výške a čo plánuješ robiť keď ukončíš štúdium?
Toni: Studuju dvojobor TV-TIV (tělocvik, technická a informační výchova) na PedfUK, zatim učím na půl úvazku informatiku na jedný škole, ale do budoucna učit moc neplánuju. Je to jen takový malý přivydělání, ale zase časově nenáročný, takže si nestěžuji. Každopádně bych se později rád uplatnil v IT.. ale zatim nemam konkrétní představy.

H1tachi: Vidím, že okrem informatiky študuješ aj telocvik. Venuješ sa nejakému športu aktívne? Aké sú tvoje obľúbené športy? Sleduješ majstrovstá sveta v ľadom hokeji?
Toni: Hehe... asi teď český hokejový národ nepotěšim, ale zrovna Hokej není můj oblíbený sport, rozhodně ne na koukání. Zahrát si ho mi tolik nevadí. Jinak jsem v životě vyzkoušel hodně sportů, v tomhle jsem poměrně všestranný. Nejlépe jsem na tom byl asi v boxu, pingpongu, nebo třeba atletice(hlavně rychlostní disciplíny), ale nepohrdnu ani fotbálkem, nebo floorbalem (vyjmenovat by se toho dalo opravdu dost, ale vše jen rekreačně). Dnes už ale aktivně na vyšší úrovni nesportuji, maximálně ten fotbálek, příp. si jdu zaběhat nebo zahraji něco pro zábavu. V televizi rád sleduju F1, nebo fotbal. A kbybych měl ještě napsat, který sport nesnášim, tak je to plavání... hlavně když jsou nějaký limity, když si na to vzpomenu... no fuj:)


Toni na Fnac turnaji v Paríži
H1tachi: Aký je tvoj obľúbený film? Dávaš prednosť filmom alebo sleduješ seriály?
Toni: No, vyloženě oblíbený film asi nemam... ale jako takové sleduji filmy rád. A je mi skoro jedno, jestli jde o komedii, triller či jinýho, na co je nálada, na to se kouká :) A nejsem náročný divák, takže filmy jsou pro mě opravdu pohodový odreagování. Co se týká seriálů, tak jsem taky podlehl Lostománii. Ale i v telce koukam třeba na Kriminálku LA, Dr. house a jiné.. když je prostě TV zaplá tak to zkouknu. :)

H1tachi: Ako si natom s hudbou? Aký štýl hudby je tebe blízky? Máš nejakú obľúbenú skupinu alebo speváčku či speváka?
Toni: Já jsem Rádiovej typ... hudku mam spíš jako kulisu, takže si moc nevybíram, ale když už, tak spíš taneční muziku, klíďo i trance nebo i něco tvrdšího. Takový Harddance na di.fm neni špatný :p

H1tachi: Kedy si sa dostal prvý krát k PC a kedy k internetu? Spomenieš si ešte na tvoje úplne prvé PC?
Toni: Jo, to já už pařil na super moderním Didaktiku M, pozor!! s Disketovkou(5.25) ;) Ale PC jsem měl asi tak od roku 97, net o něco málo později, klasika Modem 56Kb/s. Když to shrnu, tak peníze z letních brigád vždy skončili v Upgradu PC...

H1tachi: Koľko hodín denne tráviš na PC? Čo na to tvoja rodina, okolie a priateľka?
Toni: No, u kompu jsem docela dost... běží mi přes něj i TV a rádio... člověk píše semtam na IRC, ICQ apod. , hledá info o všemmožným na netu... a v neposlední řadě hry(poslední rok snad jen TMN), ale i tak je to hodně času s PC. ALe zase se to snažim úplně nepřehánět... přeci jen, přítelkyně se mnou bydlí na pokoji, takže všeho s mírou.

H1tachi: Teraz ti dám zopár krátkych otázok a prejdeme na kapitolu Trackmania:
Toni:
Obľúbené jedlo?
kuře
Obľúbený nápoj? Cola
Fajčíš? Ne
Obľúbený herec/herečka? Jet-li

AMD / Intel? AMD
nVidia / ATI? nVidia
Trackmania / RL? RL ;)

Čo to je Trackmania Nations?

H1tachi: O tvojom súkromnom živote sme sa dozvedeli viac než dosť prejdime teraz k samotnej hre Trackmania Nations. Na úvod nám skús predstaviť túto hru, kedy vznikla, aký je to typ atď.
Toni: Trackmania Nations (TMN) vznikla na začátku roku 2006 a jak už většina ví, jedná se o Freeware pokračování předchozích Trackmania titulů. TMN je závodní arkádová hra určená hlavně pro masivní multiplayer a možnost stavění map v jednoduchém editoru jí povyšuje na opravdu "nekonečnoou" zábavu.

H1tachi: Niekde som čítal, že Trackmania Nations bola vyvinutá špecíalne pre ESWC je to pravda?
Toni: Jo jasně, celý název je vlastně ve skutečnosti Trakmania Nations ESWC :) To byl taky trochu důvod, proč jsem TMN začal hrát více... vidina účasti na ESWC byla dobrou motivací. To jsem ale zatím ještě netušil, že to s tou ESWC v ČR nebude tak růžový.

H1tachi: K ESWC sa ešte dostaneme :) . Skúšal si aj iné závodné hry ako napríklad niektorý z dielom Need For Speed alebo iné? Prečo si zakotvil práve pri Trackmanii?
Toni: Závodní hry jsou mé nejoblíbenější, hrál jsem jich opravdu hodně, skoro všechny série NFS, hlavně NFS5 Porsche, ty mě chytli opravdu na dlouho. Dále to bylo LFS, GP4, GRT, RBR, Colini a samozřejmě i původní trackmania. V mnoha hrách jsem se snažil soutěžit, překonávat časy, převážně offline... prostě závodění mám hodně rád, a hlavně rád poměřuji a zlepšuji dosahované časy.

H1tachi: Na akom pc hráš ty trackmaniu? Je TMN hardwerovo náročná hra? Ako je to s pripojením na internet? Existuje v TMN pojem "lagy"?
Toni: TMN je poměrně nenáročná, na mém 3200+, 1GB RAM, GT 7600 hra nejde pod 100FPS i při velkém rozlišení a dobré kvalitě obrazu. Dokonce i na NB s integrovanou grafikou se dá na nejnižží detaili relativně dobře hrát. Na internetové hraní si myslím, že může průměrné připojení(řekněme 512Kbit/s) bezproblémů stačit. Lagy se určitě vyskytnou, záleží hlavně na serveru. Jelikož je běžné hrát i ve 30 a více lidech, je potřeba aby hlavně server měl kvalitní a rychlé připojení.


Toni na pódiu ESWC arény pri Fnac turnaji

H1tachi: Podľa mojich informácii existujú dva druhy závodenia a to Time Attack a Rounds. Skús nám bližšie popísať tieto módy. Ktorý je tvoj obľúbený?
Toni:
Každý z nich má něco do sebe. V TA dostaneš časový limit během kterého se můžeš pokusit zajet mapu kolikrát chceš. Nejlepší časy všech hráčů se po časovém limitu vyhodnotí a obodují. Naopak při rounds startují všichni jezdci najednou, restart by znamenal konec v aktuální jízdě. Pokaždé jízdě se oboduje pořadí, nejčastěji 10, 6, 4, 3, 2, 1, ... a hraje se do určitého(na serveru nastaveného) konečného počtu bodů. Naopak např. při 1on1 za každou vyhranou jízdu hráč získá 1 bod a hraje se obvykle do 5, nebo 7 bodů. Pro hraní jentak pro zábavu, kdy hráč hraje mapy poprvé je vhodnější TA, Rounds ale představují opravdové napívavé závodění bok po boku s ostatními hráči a každá chyba může být potrestána. Je ale nutné mapy už dobře znát, jinak není moc šance uspět. Mě osobně více vyhovuje rounds, co se týká regulérního závodění, je to prostě napínavá zábava... u TA si zas člověk odpočine a dobře odreaguje, případně naučí mapu, takžeže oba styly jsou super a dobře se doplňují.

H1tachi: Trackmania má veľa možností ako ju hrať, napríklad na klávesnici, gamepade, volante a ešte na jednej veci na ktorej to hráš práve ty. Prezraď čitateľom načom hrá najlepší hráč Českej Republiky Trackmaniu Nations. Ako je to vo svete? Načom hrávajú top hráči sveta?
Toni: Já osobně hraji na Joysticku, ale TOP hráči světa hrají převážne na klávesnici nebo gamepadu. Loni na ESWC byl i hráč, který používal Volant, ale to je taky poměrně rarita.

H1tachi: Prečo práve Joystick a nie klasická klávesnica? V čom je lepšia hra ja Joysticku?
Toni: Už ve staré TM jsem chtěl na určitých specifických mapách vyzkoušet, jak by se chovalo analogový zatáčení... nejdříve jsem to jezdil n avolantu, tak jako všechny ostatní závodní hry, ale TM se na volantu prostě nedala dobře stíhat. Je zde moc rychlých zatáček a i mi přišli reakce na volantu trochu divné, tak jsem jen pro srandu vyndal starý Joystick a ejhle ono to šlo :) Dnes už samozřejmě kupuji nové modely a musim je časo opravovat či měnit, přeci je to dost záhul na herní HW.

Na joysticku mam lepší cit pro mírnější zatáčky... kromě toho mam bezdrátovou klávesnici, která neni moc vhodná na hraní(vysoký zdvih apod.) Takže ja Joyi hraju hlavne proto, že mam na nic klávesnici a už jsem si tak zvykl, že mi Joy nevadí. Človek prostě zatáčí plynule a nemusí "poťukávat"... j eto asi jen pohodlnější a trochu přesnější ve specifických pasážích.

H1tachi: Spomínal si, že TMN obsahuje editor na mapy. Pokúšal si sa niekedy ty vytvoriť nejaké mapy? Ako to chodí vo svete? Každý turnaj má vlastné mapy alebo sa hrajú stále tie isté?
Toni: Organizároři větších turnajů většinou oznámí požadavek na nové mapy s určitými parametry a mapmakeři se pak snaží a posílají své výtvory. Z těch se pak ty nejlepší vyberou. Někdy mají své ověřené mapmakery. Některé mapy se pak použijí pro více trunajů. Já osobně ještě žádnou mapu nepostavil, nějak na to nemám čas :)

H1tachi: Myslím si, že na otázku čo je Trackmania Nations sme dostali vyčerpávajúce odpovede a preto prejdime k tvojej kariére progamera.

Toni - Top hráč nie len v Čechách


H1tachi:
Ty si aktuálne najlepší hráč Trackmanie Nations v Českej Republike ale mňa zaujíma aká je veľka komunita TMN? Koľko top hráčov má naša domáca scéna? Máš v Čechách vôbec konkurenciu?
Toni: TMN komunita je velká, je přes 60tisíc zaregistrovaných internetových účtů, i na serverech snad všude potkáte čechy. Co se týká nejlepších hráčů, otázkou je, co myslíme tim TOP :) Ale poměrně dost kvalitních hráčů bychom mohli najít tak 50 a hráčů s ambicemi na to se prát s evropskými nejlepšími hráči tak do 10. Ale to je všechno relativní. Konkurenci určitě mám, ale nebojim se jí :p


Toni na raňajkách s finalistkou Miss ČR

H1tachi:
Ako je to u nás na domácej scéne s turnajmi a dotáciou Trackmanie? Pochvál sa aké domáce turnaj si doteraz povyhrával.
Toni: Turnaje v TMN byli zatím spíše FUN, pořádané převážně nadšenci. TMN není zas tak stará hra, aby si jí stačili sponzoři všimnout a využít jejího potenciálu. Každopádně pár turnájků o ceny už se také objevilo, vyhrál jsem 5.1 repro, a hlavně snídani s finalistkou Miss, což byla skvělá výhra :p Každopádně turnájků v čechách se účastním spíše pro zábavu, to co mě udržuje na špici je časté porovnávání se světovou špičkou v turnajích probíhajících ve světě.

H1tachi: Pôsobíš aktuálne v nejakom klane?
Toni: No, officiálně už mi vypršela smlouva s Ocranou, ale zatim ještě všichni spolu se spoluhráči používáme její Tag. Ocrana jako celý multiklan má v poslední době nějaké problémy, nefunguje jim web apod. Ale nejsem do toho zasvědcen, takže to neřešim. Také zrovna neplánuji žádnou akci, kterou bych potřeboval zasponzorovat, takže to celkově nechávam být. Jako celý tým bychom však asi za dobrých podmínek podepsali jinde... pokud by byla nabídka. Kromě toho taky v čechách semtam jezdím za sQs... to jde ale většinou o FUN ČR turnaje.

H1tachi: Aké podmienky na hranie si mal v Ocrane?
Toni: Šlo hlavně o proplacení soutěží, na které jsme jezdili. Tzn, stnadartně letenky, případně ubytování, benzín, když jel někdo autem apod.

H1tachi: Fúha letenky :) . To ti môže celá CS a Warcrat III komunita len ticho závidieť. Ale prejdime k tomu načo si vlastne potreboval letenky. Minulý rok si sa zúčastnil ESWC 2006 v francúzskom Paríži. Skús nám k tomuto povedať niečo bližšie, koľko hráčov tam bolo, kolkatý si skončil, koľko si vyhral penazí, kde si býval atď.
Toni: No, s ESWC je to trochu složitější... čeští hráči se nemohli účastnit ESWC, protože v ČR se nenašel nikdo, kdo by zaplatil členský poplatek do soutěže. To byla docela rána, protože mnoho hráčů doufalo, že budou mít šanci o účast na ESWC bojovat. Každopádně firma FNAC ve Francii a Brazílii pořádala soutěž FNAC Trophy v 60 různých městech. Vítěz z každého z měst vyhrál 200€ a pozvánku na finále(se zaplacenou cestou, hotelem apod.). Do domluvě s týmem jsem tedy odcestoval do jednoho z měst(přesněji Strasbourgu), kde jsem vyhrál a tím pádem jsem se pak mohl těšit na finále soutěže, které se konla v Bercy jako předturnaj ESWC turnaje. Mimoto vítěz FNAC trophy získal kromě Plazmy a jiných cen pak ještě vstup na ESWC turnaj(o to mi šlo od začátku). Ve finále se zůčastnilo přes 60 hráčů z Francie a Brazílie, já nakonec skončil ve 1/4 finále na Carlovi, pozdějšímu vítězi FNAC i ESWC. Ve skutečnosti jsem tedy nebyl hráčem na ESWC, ale na turnaji jsem byl samozřejmě přítomen a po celou dobu využíval VIP vstupu.

H1tachi: Myslím si, že je to aj tak veľmi slušné umiestnenie. Zúćastnil si sa aj nejakých iných zahraničných turnajov?
Toni: Jj, aje to už bylo vše online... asi největším úspěchen je celesvětově páté místo z Verizon Playlinc turnaje, za což bylo pěkných 1000$. Jinak jsem se ale účastnil mnoha jiných turnajů, ale většinou šlo o turnaje bez extrémních cen, i když stále za účasti nejlepších světových hráčů. (turnaje na ESL lize, Teamu Dignitas, Gamesports.de, Giant CUp, Esacupy + teamové turnaje STC a NC)

H1tachi: 1000$ za online turnaj? Veľmi slušná čiastka, gratulujem. Koľko zvykneš trénovať na takéto lan a online turnaje?
Toni: Díky :) JInak co se týká tréninku, většinou záleží na mapách, které se jedou... když je znám, stačí třeba i jen pár hodin před turnajem na to juknout. Jinak ale nové mapy, pokud je třeba se je naučit na úrovni, tak týden po 2 hodinách by mohlo stačit. To býval hodně přípak na Nations cupu, kdy byli 3 nové mapy týdně, takže každý den když člověk chvíli pojezdil, dalo se pak reprezentovat dobře.

H1tachi: Máš nejaké špecíalne triky? Totiž čítal som veciach ako drifting alebo prechádzanie zákrut pomocou mantinelu, skús nám priblížiť tieto techniky.
Toni: Nejsou to jen moje triky, ale většina hráčů to používá.. těch tehcnik je plno, jsou to různé typy slidů(smyků), odrazy od zdi také pomůžou, když zjistíte, že je to ryclejší než klasické brždění, využívá se také korekce auta ve vzduchu pomocí brzdy atd. Jetoho více, možná by bylo dobré někdy časem udělat na UG tutorial... na fóru už jsou některé finty přesně popsány. Ale jinak zkouknutím světových rekordů se toto všechno šlověk také naučí. (nations.tm-exchange.com)

H1tachi: Ako vnímaš skutočnosť, že portál United-Games sa rozhodol podporovať ako ďalšiu hru práve Trackmaniu Nations?
Toni: Je to super... ve skrytu duše jsem už dříve doufal, že by se TMN někdo velký chopil, dokonce jsem o tom i psal na fóru, ale nikdo tomu moc nevěřil. Teď s tim přišlo UG a myslím, že je to paráda. TMN je hra pro širokou veřejnost a mohlo by se jí na UG dařit.

H1tachi: To dúfame aj my :) . AK si chcete zahrať trackmaniu na UG neni nič lachšie ako sa prepnúť do záložky TMN, zadarmo stiahnuť hru a pripojiť sa na náš server a jazdiť až do zblbnutia. Tebe ďakujem veľmi pekne za vyčerpávajúci rozhovor, prajem ti veľa úspechov v TMN na medzinárodnej úrovni a dúfam, že komunita Trackmanie sa bude čoraz viac a viac zväčšovať. Ak chceš niekoho pozdraviť alebo niečo odkázať čitateľom máš príležitosť a ešte raz ti veľmi pekne ďakujem za rozhovor.
Toni: Taky díky za rozhovor... :) nebudu to moc protahovat, napsali jsme toho už dost :) Každopádně zdravim všechny co mě znají a určitě se potkáme při nějakém TMN UG turnaji. Cau