Přejít k hlavnímu obsahu

FuRaX: Nejlepší by bylo opět sjednotit ESL

24. 12. 2010 | 01:48 Counter Strike 1.6
Hlavní admin české části ESL Rémi "FuRaX" Kilinc se na Vánoce vyzpovídal pro náš portál a naznačil nám, jak by mohla vypadat budoucnost české ESL.Dojde k opětovnému spojení české a slovenské ESL? Budeme tu někdy mít EPS a co si o posledním roce myslí jeden z představitelů české ESL? To vše se dozvíte v následujícím rozhovoru.Rémi, rok 2010 se dostává do svého konce. Jak by si popsal letošní rok na ESL CZ?
Výchozí obrázek

Hlavní admin české části ESL Rémi "FuRaX" Kilinc se na Vánoce vyzpovídal pro náš portál a naznačil nám, jak by mohla vypadat budoucnost české ESL.

Dojde k opětovnému spojení české a slovenské ESL? Budeme tu někdy mít EPS a co si o posledním roce myslí jeden z představitelů české ESL? To vše se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Rémi, rok 2010 se dostává do svého konce. Jak by si popsal letošní rok na ESL CZ?

Rok 2010 byl mým druhým rokem v pozici admina české ESL. Jsem spokojený s prací v této komunitě, nejdůležitější sekce pro nás po celý rok byly Counter Strike 1.6, Vietcong, Counter Strike Source a nejnověji StarCraft II. Bohužel poslední dva měsíce sekce CS 1.6 a CS:S vykázaly menší aktivitu, v 1.6 jsme nabrali zpoždění ve 5on5 Premiership, to především díky odchodu našich adminů. Osobně bych se chtěl hráčům za celou situaci omluvit a doufám, že turnaj úspěšně dohrajeme a ukončíme. V Source sekci byl pro nás velkým úspěchem Summer Cup. Touto cestou bych chtěl ještě jednou poděkovat všem partnerům onoho turnaje.

Co by si po tomto úspěšném roce mohl říct na adresu české komunity?

Když jsem přišel adminovat za tuto zem, myslel jsem si "Wauuu, je to rozhodně menší než Francie." Ano je to menší, ale má to svá pozotiva. Všichni se většinou znají, což pomáhá a ulehčuje organizování zápasů.

Nicméně poznal jsem, že mnoho hráčů, kteří se přihlásí do turnaje, se potom neukáže. To je největším problém, jak pro adminy, tak pro komunitu samotnou.

ESL se vyvíjí jen díky hráčům, pokud tedy nejsou seriózní, nemůžeme mít profesionální ligy jako mají v Německu, Francii, Španělsku, Itálii a tak dále. Nechováte se profesionálně? Nebudou partneři. Žádní partneři? Nebude tu žádná velká soutěž jako je ESL Pro Series a mnoho jiných offline akcí, které ESL podporuje.

Světová ESL se nadále vyvíjí, co nového přinese česká ESL v nadcházejícím roce?

Kéž bych mohl říci, že spustíme novou sezónu s ESL Pro Series jako dřív. Jenže nejdříve musíme být aktivní a poté získat licenci od ESL, jak jsem řekl předtím: bez adminů, kteří by nám pomáhali a aktivních týmů / hráčů se nemužeme pohnout dál. Takže pro rok 2011 nás čeká model StarCraft II sekce. Budeme vytvářet maximální počet turnajů v těch nejdůležitějších hrách, tedy CS, CS:S a Quake Live.

Zaměříte se tedy spíše na jednodenní turnaje než na dlouhodobé klanbáze?

Odpovím otázkou, proč se nezaměřit na oboje? Naše turnaje, myšleny především NightCupy, se pohybují mezi 19.00 - 23.00. S naším systémem klanbází si hráč ani tým nemusí lámat hlavu s datem a časem zápasu. Vše je jasně předefinováno, stejně jako v lize. I tak, pokud budeme mít dostatek adminů, můžeme vytvářet během víkendů a prázdnin odpolední turnaje.

Přejděme ke spolupráci české a slovenské ESL, což jsou dva rozdílné subjekty. Budou tyto dvě stránky v  budoucnu více spolupracovat?

Zastávám stejné pozice v obou zemích. Jak na Slovensku, tak v Česku ovšem pracuji jinak. Pro Česko se scháním především po partnerech, servery, oblečení, a jiné. Především se ale starám o 1.6 a CS:S, pokud je ale problém v jiné sekci, rád pomůžu. Pro zbytek potřeb je ale na ESL Relativity a Khenyk.

Na Slovensku se společně s Laem a Labotcem starám o všechny sekce: Vylepšování lig (nové hry, vytváření stránek) a hledání nových partnerů, jako třeba finančního sponzora, který by zorganizoval akci jako je Intel Masters.

Ideální by ale bylo k vytvoření společné ESL, něco jako je v Belgii, tedy oblast Beneluxu, nebo ESL Nordic. Jednotná platforma ESL pro dvě země, jen díky tomu bychom mohli dosáhnout lepších statistik.

Takže tajně doufáš v ESL CZ-SK, což se už v minulosti neosvědčilo?

Neznám statistiky z dané doby, myslím si ale, že nyní by to mohlo fungovat. Proč by nemohlo? Funguje to jinde v Evropě, tak proč né tady? Vytvořili bychom dostatečný počet turnajů, který by hrálo více hráčů a týmů. A jak už jsem předtím řekl - Víc hráčů = víc aktivity = větší šance nalákat dobrého sponzora.

Jak by to ale bylo se sloty pro Intel Extreme Masters a European Nations Championship? V minulosti, když byla ESL sjednocená, jsme měli jen minimální počet slotů pro obě země.

Opravdu skvělá otázka, prozatím ale můžu jen říct, že normálně máme jeden slot pro každou zemi v IEM. Pro ENC máme dva, ovšem vyslat bychom mohli buďto to nejlepší co se na české a slovenské scéně nachází, nebo dva týmy, tedy jako doposud.

Ovšem na otázku je těžké odpovědět, protože pro tento moment jsme dvě různé země v počítání ESL a nemáme prozatím jasně stanovený plán se spojovat.

Co budeš dělat v těchto dnech? Užiješ si Vánoce nebo budeš pracovat na vylepšení ESL?

Nejsem ligový admin, takže se teď nemusím starat o turnaje. To je ta dobrá část mé pozice. Manažerování je ale práce, která se musí dělat každý den, ovšem nemusíš u toho být v přesně daný čas. I přesto pracuji na ESL každý den. Neřeknu ale kolik hodin, protože je to dosti šílené číslo.

Máš nakonec nějaké poselství, nebo zprávu, kterou by si chtěl předat všem hráčům?

Určitě! Nejdříve bych chtěl všem popřát veselé Vánoce a šťastný Nový rok. Doufám, že uvidím mnoho nových tváří na ESL v roce 2011. Také bych chtěl poděkovat všem našim sopnzorům, kteří sponzorují všechny naše turnaje.

Také bych chtěl poděkovat admin týmu, který pro vás pracuje každý den.

Francouzský admin se zároveň žádá ty z vás, kteří máte chuť a náladu stát se adminem, vyplňte přihlášku na stránkách ESL. Jak česká tak i slovenská ESL hledá.

Štítky: Rozhovory