Přejít k hlavnímu obsahu

Být u narození dítěte, nebo hrát o šampionát? Mistr světa si musel vybrat, trable ale vyřešil

22. 6. 2024 | 12:00 Dota 2 Kauza
Dvojnásobný světový šampion Sébastien „Ceb“ Debs se v minulém roce vrátil na scénu a nyní toužil po další účasti na The International. Během kvalifikace ale řešil těžké rozhodnutí. Jeho žena měla každým dnem rodit a Ceb chtěl být u toho, ale organizátoři povolili týmu OG náhradníka pouze na jeden hrací den. Nastal tak boj o čas, který však dopadl na jedničku.
Sébastien „Ceb“ Debs
Sébastien „Ceb“ Debs
Zdroj: OG

Sébastien „Ceb“ Debs patří mezi velké ikony Dota 2 esportu. S týmem OG vyhrál dvakrát po sobě světový šampionát jako hráč, ačkoliv předchodí sezóny strávil v roli kouče. Jeho spoluhráči z legendární sestavy se už rozutekly nebo nehrají aktivně, 32letý Francouz ale v loňském roce zatoužil po návratu a OG z něj udělali supporta. Skoro dvouletá pauza a změna herní role se na něm příliš nepodepsaly, stále působí plný elánu.

Debsovi se daří i v osobním životě. Jeho žena čeká prvorozeného potomka, který si však vybral nešťastné načasování. Termín porodu byl stanovený na dobu, kdy probíhá kvalifikace na The International, vrchol celé Dota 2 sezóny. OG se podle svého vyjádření snažili dlouho dopředu si zajistit trvalého náhradníka. Ten jim byl však zamítnut a začal boj s časem. Porod se blížil a PGL povolili pouze jednorázového náhradníka.

S Aleksandrem „Immersion“ Khmelevskoiem jako záskokem na pozici supporta bohužel OG prohráli a spadli do Lower Bracketu. Ceb mezitím vyrazil do nemocnice a všichni čekali na vývoj situace, protože pravidla už nedovolovala další účast náhradníka. Kontumace šla na vedlejší kolej, francouzský hráč samozřejmě upřednostnil rodinu a tým ho moc dobře chápal, ačkoliv byl zklamaný z bez výjimek stanovených pravidel. 

Všechno ale dobře dopadlo a k žádné diskvalifikaci ale nakonec nedojde. OG na svých sítích v dopoledních hodinách radostně uvedli, že Ceb bude dnes podle všeho připravený naskočit do boje. Poté následovalo potvrzení, že se stal otcem. „Byl u toho a vše je v pořádku,“ píší OG. Teď už před ním a jeho týmem stojí jenom herní úkol. OG potřebují během víkendu vyhrát třikrát v řadě, aby se kvalifikovali na šampionát.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.