Přejít k hlavnímu obsahu

Hráči volají po větší spravedlnosti. Nová pravidla jsou však krok správným směrem

24. 6. 2024 | 15:00 VALORANT Reportáž
Oznámení Riot Games o změnách ve VCT doslova otřáslo komunitou. Byla představena nová pravidla pro sezónu 2025, která umožní týmům, jež se probojovaly do mezinárodních lig VCT skrze Ascension, zůstat. Pokud ale jen dosáhnou určitých výkonů. Jaká v tom je spravedlnost?
TH Woot
TH Woot
Zdroj: VCT

Původní plány pro VCT jsou minulostí. V Riot Games si totiž během posledního roku uvědomili slepá místa a rozhodli se jednat. Nová pravidla míří hlavně na týmy, které se z snaží dostat z druhořadých lig do té nejprestižnější. Doba jistého spotu pro postupující tým byla snížena ze dvou let na jeden rok, ale týmy mohou v mezinárodních ligách VCT zůstat, pokud se kvalifikují na závěrečné mistrovství světa Champions, nebo pokud skončí alespoň v první osmičce své ligy, čímž si zajistí místo v Ascension turnaji pro daný rok.

Navzdory pozitivnímu přijetí této změny volá mnoho fanoušků a profesionálů po dalším kroku. Chtějí, aby pravidla o sestupu platila pro všechny týmy, nejen pro ty, které „povýšily“ přes Ascension. Streamer Ludwig a spoluvlastník týmu Moist Moguls zareagoval přímo na oficiální oznámení VCT. „Takže náhodně vybrané VCT týmy by nikdy nemusely vyhrát sérii nebo dokonce mapu a nebyly by v ohrožení sestupu, PROČ?“

Tento názor sdílí i další prominentní osobnosti. Anthony „vanity“ Malaspina, prezident asociace VALORANT hráčů v Americe, doufá ve stejnou změnu pravidel. Sám ale uznal, že změna je „krok správným směrem.“ Pro týmy z Challengers bude však obtížnější probojovat se na vrchol. Pokud se tým z Tier 2 ligy kvalifikuje na Champions, sníží se počet týmů, které mohou být povýšeny z Ascension turnaje, ze dvou na jeden.

Týmy z Challengers navíc budou muset v Ascension turnaji čelit soupeřům, kteří celý rok hráli proti špičkové konkurenci. Zůstává otázkou, zda Riot Games vyslyší volání komunity. Další změna by mohla přinést větší spravedlnost a zajímavější dynamiku, nicméně by rozbila myšlenku vzniklého partnerského programu.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.