Přejít k hlavnímu obsahu

Vize pro nadcházející rok. Cesta za profesionální kariérou by se měla zjednodušit

26. 6. 2024 | 15:30 VALORANT Zajímavost
Rok 2024 ještě nekončí, ale pořadatelé už teď přicházejí s novinkami pro region EMEA na nadcházející sezónu. Nová struktura splitů, body místo přímého postupu, sjednocení regionů a velké změny Game Changers. Ambiciózní hráči budou mít více šancí podívat se mezi profíky.
Team Heretics
Team Heretics
Zdroj: VCT (Yicun Liu)

V roce 2025 se ligy VALORANT Challengers v EMEA dočkají evoluce. Zavádí se třífázová struktura, každá část bude rozdělena na dvě další. Nejlepší týmy z každé fáze postoupí na Challengers EMEA, kde se utkají o titul. Tento nový formát nabídne hráčům více příležitostí zdokonalit své dovednosti a fanouškům více šancí vidět své oblíbence v akci. Ligy budou i nadále poskytovat nejlepší týmům šanci soutěžit na turnaji Ascension a získat vstupenku do prestižní nejvyšší soutěže VCT. V následujícím roce se však přejde na systém bodování, který rozhodne o kvalifikovaných týmech. Podrobnosti o bodovém systému budou zveřejněny později.

Některé z regionů čeká také sloučení. „Abychom vytvořili silnější a konkurenceschopnější ligu, Itálie a Portugalsko se připojí ke španělské lize,“ vzkazují pořadatelé. Tento krok má zajistit, že nejlepší týmy z každé země budou mít příležitost soutěžit mezi sebou. Liga bude mít osm týmů a místa budou udělena na základě výsledků z roku 2024, včetně jednoho Wildcard místa a vítěze kvalifikačního turnaje.

Změny přicházejí i pro novinku Premier. Režim, který byl představen v roce 2024, bude i nadále preferovanou cestou k profesionální kariéře v EMEA regionu. VRC (VALORANT Regional Circuit) bude hrát klíčovou roli v podpoře soutěže mezi hráči a umožní týmům kvalifikovat se na promoční/relegační turnaje. Týmy budou moci soutěžit jak v Premier, tak ve VRC po celý rok, čímž se zvýší šance na úspěch.

Úprav se dočká i Game Changers, turnajový okruh výhradně pro „marginalizovaná“ pohlaví. V roce 2025 bude zaveden nový „Express Lane Mechanism“, který umožní týmům GC účastnit se otevřených kvalifikací Challengers lig, aniž by musely vynechat kolidující události svého okruhu. Změna má poskytnout více příležitostí ženám v esportu, a podpořit tak růst této scény. „Připravte se na nezapomenutelné zápasy, napínavé turnaje a nově objevené talenty, které se budou snažit dostat na vrchol,“ lákají nás pořadatelé.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.