Přejít k hlavnímu obsahu

O všem věděl, o vše přišel. Slavný streamer doplácí na explicitní zprávy nezletilé dívce

28. 6. 2024 | 16:30 Kauza
Jeden z nejznámějších herních streamerů Dr Disrespect byl přesně před čtyřmi lety tajuplně zabanovat. Tehdejší tvář Twitche je nyní v pořádné kaši. Vyplouvají na povrch detaily, které odhalují, že ukončení partnerské smlouvy mělo mnohem vážnější důvod, než se původně zdálo. Všichni od něj dávají ruce pryč a nad jeho budoucností visí velký otazník.
Dr Disrespect
Dr Disrespect
Zdroj: Matt Thomas/San Diego Padres

Guy Beahm alias Dr Disrespect platil za jednoho z nejpopulárnějších tvůrců na celém Twitchi s více než 4 miliony sledujících. Charismatický streamer, známý svou výraznou postavou s knírem a parukou, se stal ikonou herní komunity díky svému dramatickému vystupování a skvělým herním dovednostem. V roce 2020 však náhle zmizel z platformy, což vedlo k bouřlivým spekulacím a konspiračním teoriím.

Vše se odehrálo v době, kdy se objevily desítky obvinění ze sexuálního obtěžování a napadení proti prominentním streamerům, esportovým komentátorům či vývojářům her. Twitch reagoval rychle a rozhodně, slibujíc tvrdá opatření proti všem důvěryhodným obviněním. Jen o pět dní později, 26. června, byl Dr Disrespect bez varování zabanován. Twitch tehdy pouze uvedl, že Beahm porušil komunitní pravidla, což vyvolalo další spekulace. Doc dokonce podal na platformu žalobu za finanční a reputační újmu, kterou následně urovnal mimosoudním vyrovnáním. Detaily tohoto vyrovnání však zůstaly utajeny.

Až nyní však vyplaval skutečný důvod jeho zákazu. Po závažných obviněních se tvůrce sám přiznal, že posílal explicitní zprávy nezletilé dívce prostřednictvím funkce Twitch Whispers, která byla později z platformy odstraněna. Během konverzace měl být Beahm informován o věku dívky, což ho ale nezastavilo. Bývalý zaměstnanec Twitche, který si přál zůstat v anonymitě, poskytl podrobnosti o interních diskusích. Potvrdil, že vedení vytvořilo speciální tým pro rychlé a efektivní vyšetřování těchto případů. Streamerovo chování bylo natolik závažné, že rozhodnutí o jeho trvalém zákazu bylo přijato téměř okamžitě.

Po zveřejnění detailů od Beahma dalo ruce pryč studio Midnight Society, které přitom sám spoluzakládal, nebo herní tituly jako NBA 2K24, v němž měl vlastní postavu. Distancovali se od něj také jeho kolegové z řad streamerů. Navzdory všem obviněním a důsledkům Dr Disrespect nadále tvrdí, že se nedopustil ničeho nelegálního a že byl případ urovnán bez přiznání viny. Na Twitteru opakovaně obhajoval svou nevinu a útočil na své kritiky. Nyní si vzal dovolenou, ale nevylučuje svůj návrat. Na YouTube ale obdržel demonetizaci a hned se začalo mluvit o Kicku. Kontroverzní platforma zatím jen uvedla, že je na preventivní ban příliš brzy.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.