Přejít k hlavnímu obsahu

Esport bude mít vlastní olympiádu! V příštím roce se uskuteční v Saúdské Arábii

16. 7. 2024 | 16:00 Zajímavost
V roce 2025 se Saúdská Arábie stane dějištěm prvních olympijských her v elektronických sportech. Novinku, navazující na Olympic Esports Week a Olympic Esports Series, potvrdil Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Tato historická událost slibuje přinést na obrazovky nejen virtuální sporty a sportovní simulace, ale také nejoblíbenější hry jako League of Legends.
Esport na olympiádě?
Esport na olympiádě?
Zdroj: Johann Cruyff Institute

Saúdští šejkové již nějakou dobu investují do esportového světa a chtějí se stát epicentrem veškerého dění. Letos za tímto cílem uspořádali Esports World Cup, kam pozvali řadu slavných organizací napříč všemi možnými tituly. Teď se ale díky partnerství s MOV na dalších 12 let stávají hlavním protagonistou v dalším velkém projektu. Přichází skutečná olympiáda esportů! Konat by se měla každé dva roky a začínáme už koncem toho příštího. Zájem o pořádání dalších ročníků projevily země jako Jižní Korea či Spojené státy.

Naprosto klíčovou informací pro nalákání cílové skupiny esportových fanoušeků bude výběr samotných titulů. Podle L'Équipe se jedná o zařazení některých z nejpopulárnějších esportových her, což je skvělá zpráva. Jednou z perel velkolepé události by mohlo být League of Legends. Společnost Riot Games nedávno změnila svůj postoj a nyní jsou více otevřeni externím spolupracem, jako by mohl být právě projekt esportové olympiády. Dalšími možnými kandidáty údajně jsou tituly jako Rocket League a Street Fighter.

V minulých letech skončila snaha MOV o propojení s mladým odvětvím u turnajů ve virtuálních sportech. Některé volby byly nejen pro esportové fanoušky skoro až k smíchu, proto se Olympic Esports Week a Olympic Esports Series nikdy nebraly na velkou váhu. Simulace by neměly chybět ani na nově vzniklé soutěži, ale budou pouze jednou z kategorií. Vedle cyklistiky na trenažéru, sim-racingu nebo sportovních titulů jako EA Sports FC by další část programu měly opravdu utvořit nejpopulárnější tituly součanosti.

Díky spolupráci s Arabským olympijským výborem se prý budou respektovat olympijské hodnoty, včetně rovnosti pohlaví. Významnou součástí tak bude podpora ženského esportu. Hlavním cílem je vytvořit inkluzivní prostředí, které přitáhne širší spektrum hráčů a fanoušků. Olympiáda esportů je skvělou příležitostí nejen pro hráče, ale i pro celé komunity. Spojení prestiže olympijských her a dynamiky esportu může přinést revoluci a otevřít nové možnosti pro profesionální hráče i fanoušky, i mimo celou bublinu.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.