Přejít k hlavnímu obsahu

Šok! Celá verze očekávané hry unikla na internet skoro dva měsíce před vydáním

17. 7. 2024 | 17:00 Kauza
Nedělní večer přinesl překvapení, které nikdo nečekal. Kompletní verze očekávané akční hry Warhammer 40,000: Space Marine 2 se objevila na internetu, a to celých sedm týdnů před plánovaným vydáním. Vývojáři zuří. Co se stalo a jaké to může mít důsledky?
Warhammer 40,000 Space Marine 2
Warhammer 40,000 Space Marine 2
Zdroj: Saber Interactive

Necelé dva měsíce před vydáním byla přibližně 70 GB velká hra nahrána na pirátskou stránku. Leaknutá verze se datuje k 20. červnu tohoto roku a vypadá, že se jedná o téměř dokončený projekt. Už 9. července navíc vydavatel Focus Entertainment oznámil, že hra je hotová. Místo distribuce ale nyní řeší noční můru.

Jako by únik sám o sobě nestačil, na YouTube se začaly objevovat materiály s herními záběry z tohoto buildu. Uživatel, který videa nahrává, nebyl zrovna diskrétní a v komentářích de facto potvrdil zdroj úniku. To vede k obavám, že se budou šířit spoilery a informace z příběhu hry, což může zkazit zážitek tisícům fanoušků.

Přestože uniklá verze hry vypadá téměř kompletně, několik detailů naznačuje, že ještě není vše vyladěné k dokonalosti. V grafickém nastavení jsou například stále k vidění placeholdery místo skutečných obrázků, které by měly demonstrovat různé úrovně nastavení, jako je anti-aliasing a kvalita osvětlení.

Vývojářské studio Saber Interactive a vydavatel Focus Entertainment zrušili plánovaný veřejný beta test, aby se mohli soustředit na optimalizaci a dokončení hry před vydáním 9. září tohoto roku. Po tomto úniku však budou muset pravděpodobně investovat úsilí do zamezení dalšího šíření uniklých materiálů.

Pro fanoušky zůstává otázkou, jaký bude další postup. Únik může tvůrcům způsobit problémy nejen po finanční i reputační stránce. Je jasné, že obě společnosti mají před sebou těžkou práci, aby minimalizovali škody. Pokud jste fanouškem Warhammer 40,000, doporučujeme se vyhnout sociálním sítím a videím z neověřených zdrojů, abyste neviděli žádné spoilery a mohli si hru užít v plné parádě, až oficiálně vyjde.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.