Přejít k hlavnímu obsahu

Čínská liga trhá rekordy sledovanosti! Ostatní nestíhají, Evropa má nejmenší publikum

23. 8. 2024 | 10:00 VALORANT Zajímavost
Letošní sledovanost nejvyšších lig překonala veškerá očekávání. V každém regionu celkový počet diváků stoupá, ale jeden má kompletní nadvládu. Čína má letos premiéru v okruhu VCT, ale její sledovanost je vyšší než zbytek světa dohromady. Až tak je tamní soutěž populární.
VALORANT Champions
VALORANT Champions
Zdroj: VCT

Zatímco všechny hlavní VCT ligy zaznamenaly výrazné nárůsty sledovanosti, tak Čína se stala naprostým fenoménem. Tamní liga dosáhla neuvěřitelného peaku, finále letního splitu sledovalo v jednu chvíli 1 880 000 diváků! Tento neskutečný počet je vyšší než kombinovaný vrchol sledovanosti všech ostatních tří lig dohromady. A co víc? Zápas byl dokonce sledovanější než doposud nejpopulárnější VALORANT klání na mezinárodním turnaji, které na západních platformách dosáhlo „pouze“ na 1 687 848 diváků.

Podívejme se na to blíže:

  • VCT Americas: nárůst sledovanosti o 53 % s vrcholem 810 000 diváků
  • VCT EMEA: nezůstává pozadu s nárůstem o 41 % a maximem 409 000 diváků
  • VCT Pacific: nárůstu sledovanosti o 24 % a nejvyšší peak 481 000 diváků

A pak je tu VCT China. S debutovým rokem a peakem 1 880 000 diváků si okamžitě získala místo na vrcholu. Takový úspěch ukazuje, jak obrovský je potenciál esportu v této zemi. S těmito násobnými čísly ostatních regionů je zřejmé, že VALORANT se stává jedním z nejpopulárnějších esportů po celém světě. Rok 2024 byl pro VCT ligy rokem velkolepého růstu, ale co přinese budoucnost? Čína nastavila laťku opravdu vysoko, a tak bude zajímavé sledovat, jak se ostatní ligy pokusí s jejím růstem srovnat a navázat na něj.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.